Sari la conținut

Simptomul cutanat care poate indica un cancer de sân

sursa foto: Doctorul Zilei

După cum se știe, cancerul este o boală foarte gravă. Ea este cauzată de creșterea și înmulțirea necontrolată a unor celule deteriorate, care sunt numite canceroase. Afectează mii de oameni în diferite părți ale lumii. Este o boală care, într-un procent ridicat, poate duce la deces.

Profesioniștii din domeniul sănătății recomandă examinări medicale regulate pentru a depista cancerul din timp. Cancerul poate apărea în orice organ sau zonă a corpului și, de obicei, de la locul de origine se răspândește în altă parte, ceea ce se numește metastază. Unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer este cancerul de sân.

„Cancerul mamar este un tip de cancer care se formează în celulele sânului. După cancerul de piele, cancerul de sân este cel mai frecvent tip de cancer diagnosticat la femeile din Statele Unite. Cancerul de sân poate apărea atât la bărbați, cât și la femei; cu toate acestea, este mult mai frecvent la femei”, precizează Mayo Clinic, un institut internațional de cercetare clinică.

„Ratele de supraviețuire a cancerului de sân au crescut, iar numărul deceselor asociate cu cancerul de sân este în continuă scădere, în mare parte datorită unor factori precum depistarea precoce, o nouă abordare terapeutică personalizată și o mai bună înțelegere a bolii”, adaugă organizația.

cancer de san
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Simptomul cutanat care poate indica un cancer de sân

Există diferite tipuri de cancer de sân. Femeile mai în vârstă, cele cu antecedente familiale, cele care sunt expuse la radiații, cele obeze, cele care încep să aibă menstruația la o vârstă fragedă, cele care nu au fost niciodată însărcinate și cele care consumă alcool în exces prezintă un risc crescut de îmbolnăvire.

Acest tip de cancer produce mai multe simptome. Două, în special, sunt direct legate de piele. Potrivit Mayo Clinic, acestea sunt:

  • „descuamarea, formarea de cruste și exfolierea zonei pigmentate a pielii din jurul mamelonului (areola) sau a pielii sânului”.
  • „Roșeață sau mici găuri în pielea de deasupra sânului, ca pielea unei coji de portocală”.

Alte simptome includ inversiunea mamelonului, o umflătură sau îngroșare a sânului și o schimbare a dimensiunii și aspectului sânului. În cazul în care se identifică oricare dintre aceste simptome, trebuie consultat de urgență un profesionist din domeniul sănătății.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel