Sari la conținut

„Simptomul neobișnuit” atunci când mergeți la toaletă care semnalează un cancer tiroidian

Cancer tiroidian
Sursă foto: Getty Images
Cancer tiroidian

Din cuprinsul articolului

În timp ce cancerul tiroidian este considerat rar, ca toate tipurile de cancer, detectarea bolii într-un stadiu incipient salvează vieți.

Cancerul tiroidian este cancerul care se găsește în glanda tiroidă – o glandă mică în partea din față, inferioară a gâtului.

Produce și eliberează hormoni, una dintre funcțiile sale principale fiind de a produce hormoni care ajută la reglarea metabolismului organismului.

Femeile sunt mai predispuse la aceasta decât bărbații, dar este important să se verifice orice simptom cât mai curând posibil.

NHS enumeră principalele simptome ale cancerului tiroidian ca:

  • un nodul în partea din față, inferioară a gâtului – de obicei nodul se simte dur, devine încet mai mare și nu este dureros
  • o voce răgușită
  • o durere în gât
  • dificultate la înghițire sau la respirație
  • durere în partea din față a gâtului sau senzația că te  apăsa ceva pe gât

Organismul de sănătate enumeră și alte simptome care pot apărea, dintre care unul este fecale mai moi sau diareea.

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Cancerul tiroidean medular

Cancer Research UK spune că mișcările frecvente ale intestinului liber pot indica un tip rar de cancer tiroidian numit cancer tiroidian medular.

Acest tip de cancer tiroidian, se spune, provoacă „simptome neobișnuite”, cum ar fi mișcări frecvente ale intestinului liber și, de asemenea, înroșirea feței.

Organizația de caritate explică: „Acestea sunt cauzate de prea mult din hormonul calcitonină, produs de celulele medulare de cancer tiroidian”.

Alte simptome ale cancerului tiroidian pot include pierderea în greutate și tusea.

Deși este posibil ca aceste simptome să nu se datoreze cancerului tiroidian, este important ca orice simptome pe care le aveți să fie verificate de un medic, chiar dacă vă simțiți bine.

Cancer Research UK adaugă: „Cu cât un cancer este detectat mai devreme, cu atât este mai ușor să-l tratezi și cu atât este mai probabil ca tratamentul să aibă succes.”

NHS spune să consultați un medic de familie dacă:

  • ai un nod în gât – fie un nodul nou, fie un nodul existent care devine mai mare
  • ai o voce răgușită, dureri în gât sau tuse de mai mult de trei săptămâni
  • ai dureri în partea din față a gâtului sau ai senzația că ceva ți se apasă pe gât
Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel