vineri, iunie 2, 2023

Colesterolul este vital pentru ca organismul să funcționeze corect, dar o cantitate prea mare de colesterol va crește riscul de apariție a unor afecțiuni care pot pune viața în pericol.

Experții au avertizat că milioane de oameni ar putea să nu știe că sunt expuși riscului de a avea un nivel ridicat de colesterol.

Colesterolul este o substanță lipidică grasă care este prezentă în sânge. Există două tipuri de colesterol: HDL și LDL colesterol.

Te-ar mai interesa: Prea mult fier în sânge. Sideremia mare, semn de a...

HDL înseamnă lipoproteine cu densitate mare; acest tip de colesterol este necesar pentru sănătatea cardiovasculară generală.

LDL înseamnă lipoproteine cu densitate scăzută; această formă de colesterol se formează sub formă de placă în artere, provocând creșterea tensiunii arteriale. Cunoașterea valorilor colesterolului este vitală pentru sănătatea generală și pentru a reduce riscul de afecțiuni grave, cum ar fi bolile de inimă.

Unele semne ale colesterolului ridicat se manifestă în corpul dumneavoastră, inclusiv trei dintre acestea pe care le puteți depista la nivelul și în jurul ochilor, scrie Mirror.

Te-ar mai interesa: Semne incipiente ale cancerului de sân. La ce treb...

În ciuda faptului că este mortală, această afecțiune nu prezintă de obicei simptome, ceea ce o face aproape imposibil de depistat, cu excepția cazului în care știți care sunt semnele care vă pot dezvălui.

Potrivit Asociației Britanice pentru Nutriție și Medicină a Stilului de Viață (BANT), mulți oameni nu știu că au un nivel ridicat – dar câteva mici verificări vă pot ajuta să vă asigurați că vă supravegheați starea de bine.

Te-ar mai interesa: Analize de rutină care pot salva vieți. Medic: ”În...

Medicul de familie și doctorul de televiziune Dr. Rachel Ward a declarat că un semn al acestei afecțiuni poate apărea lângă ochii tăi.

„Dacă aveți umflături albe sau galbene în apropierea pleoapelor sau a nasului, acesta ar putea fi un semn de colesterol ridicat”, a declarat Dr. Rachel pentru The Sun.

„Acestea se numesc depozite de xantelasmă și pot fi un indiciu că aveți colesterolul ridicat”, a explicat ea.

Te-ar mai interesa: 8 afecțiuni psihiatrice neobișnuite de care probab...


Simptomele oculare ale colesterolului ridicat

Xanthelasma

Când vine vorba de cel mai frecvent simptom ocular legat de nivelul ridicat al colesterolului, xantelasma iese în evidență.

Afecțiunea provoacă o zonă gălbuie plată sau oarecum ridicată, observată în jurul ochilor sau în apropierea nasului.

Aceste depuneri sunt rezultatul acumulării de colesterol sub piele.

Studiile au constatat că aproximativ jumătate dintre persoanele care au xantelasmă au colesterolul ridicat.

Te-ar mai interesa: Ce simți când ți se înfundă arterele. Semne de ala...

Arcus senilis

Un nivel ridicat de colesterol poate provoca, de asemenea, formarea unui inel albastru, alb sau gri deschis în jurul părții exterioare a părții frontale a ochiului.

Această afecțiune este cunoscută sub numele de arcus senilis și este vizibilă în jurul părții colorate a ochiului, irisul.

Afecțiunea poate începe în partea de sus sau de jos a corneei, dar, în timp, se va forma un inel complet.

Ocluzia venei retinei

Ocluzia venelor retiniene este un blocaj al vaselor de sânge care alimentează retina și poate duce la probleme de vedere bruște și grave.

„Blocajul uneia dintre venele care drenează sângele din ochi face ca sângele și alte fluide să se scurgă în retină, provocând vânătăi și umflături, precum și lipsa de oxigen”, a declarat Moorfields Eye Hospital.

Acesta a adăugat: „Acest lucru interferează cu celulele receptoare de lumină și reduce vederea”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private