Sari la conținut

Simți că îți ia gura foc? Senzația de arsură în gură poate fi semnul unor boli serioase

Sursa foto:

Glosodinia (senzația de arsură în gură) reprezintă o problemă serioasă, care cauzează disconfort și, în unele cazuri, poate afecta chiar și calitatea vieții pacientului.

Dr Ion Melnic, specialist în chirurgie dento-alveolară ne explică de ce este important să acționăm încă de la primele semne ale apariției acestei senzații de disconfort.

Glosodinia este o stare caracterizată printr-o senzație puternică de arsură la nivelul limbii, a obrajilor, a gingiilor sau chiar a întregii cavități bucale, atunci când ajunge la extreme.

De multe ori, această senzație este asemnănătoare cu cea resimțită în urma contactului cu lichide sau alimente fierbinți. Există două tipuri de glosodinie: cea primară, ale cărei cauze nu sunt încă elucidate, și cea secundară, care este, de fapt, o consecință a unor afecțiuni sistemice. Cea din urmă, fiind și cea mai frecventă, este o afecțiune ale cărei simptome ar putea fi măcar diminuate, dacă nu chiar evitate.

Dacă ai probleme cu senzația de arsură în gură, este foarte posibil să ai probleme cu dantura

Sănătatea cavității bucale influențează direct apariția glosodiniei. Ne referim aici la creșterea anormală a dinților ori la implanturile realizate greșit, care pot leza suprafața internă a cavității bucale. De asemenea, și ticurile nervoase, cum ar fi bruxismul (scrâșnirea dinților), precum și iritația excesivă a cavității bucale, cauzată mai ales de periajul excesiv, utilizarea frecventă a apei de gură și consumul băuturilor acidulate, pot facilita instalarea glosodiniei.

Senzația de arsură în gură poate anunța un deficit de vitamine

Senzația de arsură în gură apare și în cazul carențelor de vitamine și minerale (grupul B, Fier, acid folic). Specialiștii atenționează că o dietă săracă în substanțe nutritive, mai ales în ceea ce privește vitaminele din grupul B, facilitează apariția senzației de arsură în gură. Cele mai accesibile alimente bogate în “B-uri” sunt:cartofii, somonul, morcovii, fasolea păstăi, sparanghelul, tonul, pepenele galben, vinetele, mazărea, varza creață sau nucile.

Simptome grave, atunci când este asociată cu infecții orale

Printre cele mai frecvente cauze ale senzației de arsură în gură se numără și candidoza. Cu toate acestea, trebuie să reții că glosodinia nu este decât unul dintre simptomele incipiente ale candidozei. De aceea, este important ca primul pas pe care îl face pacientul să fie acela de a merge la medicul specialist, astfel încât să depisteze problema reală încă din primele faze de dezvoltare.

“Chiar dacă în fază incipientă nu cauzează decât un disconfort minim senzația de arsură în gură semnalează existența unei probleme la nivelul sănătății organismului. De aceea, le recomand pacienților să meargă la medicul stomatolog încă de la primele semne. Astfel, putem depista cauzele problemei de la început, când programul medicamentos mai poate fi încă eficient și rapid. Chiar și cele mai mici semne ale deteriorării sănătății pot anunța probleme dificile.”, spune  Dr. Ion Melnic.

Sindromul „gurii care arde” poate fi un semn al diabetului

Deoarece diabetul slăbește sistemul imunitar, pacienții pot fi predispuși la dezvoltarea infecțiilor fungice, ca de exemplu candidoza orală. Simptomele includ răni dureroase și dificultăți la înghițire. Dacă  se dezvoltă o infecție fungică, este important să mergeți cât mai curând posibil la medicul dentist.

Ca o consecință a imunității scăzute, orice tratament stomatologic sângerand al pacientului diabetic trebuie însoțit de protecție antibiotică. De aceea este foarte important ca diabetul, alături de toate celelalte afecțiuni generale de sănătate, să fie declarat încă de la prima ședință la cabinetul stomatologic.

Un consult stomatologic, realizat din timp, poate identifica și soluționa cauzele arsurii rapid, înainte ca aceasta să se complice și să impună complicații dificil de tratat sau care impun tratamente mai dure asupra organismului. Tocmai de aceea, glosoidina este una dintre problemele pentru care automedicamentația nu este deloc o idee bună.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel