Sari la conținut

Interviu exclusiv. Specialist austriac în boli de pancreas: ”Diabetul poate fi unul din semnele incipiente ale cancerului pancreatic”

Fotocredit: Astrid Bartl, 2021

Cancerul pancreatic, unul dintre cele mai agresive tipuri de cancere, poate da unele semne de avertizare, când boala e la început și e mai ușor de tratat. Unul dintre aceste semne ar putea fi declanșarea diabetului zaharat. 

Prof. Univ Dr. Martin Schindl, specialist in chirurgie hepato-biliară și pancreatică, expert chirurgical pentru bolile pancreasului în cadrul spitalului Wiener Privatklinik din Austria, a explicat, într-un interviu pentru Doctorul Zilei, ce trebuie să știm despre acest tip de cancer.

Doctorul Zilei: Cancerul pancreatic este una din cele mai temute boli, fiind foarte agresiv și greu de tratat. Ce-mi puteți spune despre frecvența cu care apare?

Prof. Univ Dr. Martin Schindl: În 2020, 3.237 de persoane din România au fost diagnosticate cu cancer pancreatic (pe locul 10 din totalul tuturor tipurilor de cancere). În același timp, 3.029 de oameni au murit de această afecțiune (cancerul pancreatic fiind pe locul 6 din topul cancerelor care duc la deces în România). Important este faptul că există o creștere constantă a noilor cazuri de cancer pancreatic, creștere care s-a remarcat de-a lungul ultimelor decenii și se așteptă o tendință similară și pentru viitor.

Doctorul Zilei: Cum putem descoperi din timp acest tip de cancer? Apar simptome și la început sau doar când boala e deja avansată?

Prof. Univ Dr. Martin Schindl: Nu există teste generale de sânge sau alte examinări disponibile cu certitudinea de a detecta cancer pancreatic într-un stagiu de început. Markerii tumorali derivați din sânge, cum ar fi Ca-19.9, au valori ridicate doar la unii pacienți, iar un marker negativ tumoral nu este o garanție că nu ar exista o creștere a cancerului pancreatic.

În plus, nu există simptome tipice la început care ar indica că ar fi cancer pancreatic. Simptomele nu sunt specifice și apar mult mai întârziu, când boala este deja într-un stadiu destul de avansat.

Cu toate acestea, există câteva semne de avertizare care ar trebui să inițieze examinări ulterioare care ar diagnostica cancerul pancreatic sau care ar exclude existenta unui cancer pancreatic. Printre cele mai frecvente semnale sunt:

  • pierderea în greutate a unui număr de cel puțin 5 kg sau mai multe pe parcursul a câteva săptămâni;
  • durere abdominală care se reflectă în spate;
  • lipsa poftei de mâncare și stare de greață de-a lungul mai multor săptămâni;
  • un debut nou al diabetului.

În cazul în care două sau mai multe simptome sunt prezente, ar trebui efectuate examinări ulterioare, incluzând analize de sânge cu:

  • markeri enzimatici pancreatici (amilază și lipază),
  • markeri billiari (bilirubină și fosfatază alcalină),
  • markeri tumorali (Ca19.9 și CEA).

În plus, ar trebui efectuată pentru început o investigație imagistică (ecografie) abdominală, cu focalizare pe pancreas, apoi un tomograf computerizat (CT) în caz că apar incertitudini sau pancreasul nu poate fi vizualizat în totalitate ecografic. Dacă apare un nou debut de icter, în special icter nedureros (culoarea galbenă a pielii și a ochilor), acesta ar fi un simptom principal iar o analiza de sânge și un CT ar trebui efectuate cât mai rapid.

Doctorul Zilei: Pancreasul poate să doară? Dacă da, cum și unde resimțim această durere?

Prof. Univ Dr. Martin Schindl: Dacă pancreasul doare, se resimte o durere în partea superioară a abdomenului, care se duce până în zona spatelui. În funcție de afecțiunea pacreasului, caracterul durerii este diferit, fie durere de intensitate medie, fie durere cu intensitate crescândă.

Doctorul Zilei: La cine apare mai des acest tip de cancer?

Prof. Univ Dr. Martin Schindl: Riscul de dezvoltare de cancer pancreatic este la pacienții care au un istoric cronic, precum pancreatită, fumat excesiv, supraponderalitate ori genetic – în familie există cazuri – părinți, bunici, alte rude de grad 1 sau 2.

Doctorul Zilei: Diabetul poate fi un factor de risc pentru apariția cancerului de pancreas?

Prof. Univ Dr. Martin Schindl: Diabetul poate fi atât un factor de risc, cât și unul dintre simptomele incipiente ale cancerului pancreatic. Ca factor de risc, acesta este de obicei asociat cu dezechilibru metabolic, supraponderalitate și obezitate, facilitând astfel dezvoltarea cancerului pancreatic. Pe de altă parte, noul debut al diabetului la o persoană cu greutate normală poate fi un semn de avertizare timpurie pentru cancerul pancreatic.

Doctorul Zilei: Care sunt factorii de risc și ce putem face ca să evităm boala?

Prof. Univ Dr. Martin Schindl: Principalii factorii de risc sunt:

De asemenea, consumul excesiv de alcool poate duce la stimulări cronice și în final la inflamarea pancreasului, ceea ce duce la creșterea riscului de dezvoltare a cancerului pancreatic.

Stilul de viață sănătos, alimentația și consumul de alcool moderat, lipsa fumatului și activitatea fizică săptămânală ori sportul pot contribui la scăderea riscului de apariție a cancerului pancreatic.

Doctorul Zilei: Ce greșeli de alimentație pot îmbolnăvi pancreasul?

Prof. Univ Dr. Martin Schindl: În general, mâncatul excesiv duce la îmbolnăvirea pancreasului, în special când există un consum excesiv de carbohidrați și de zahăr. De asemenea, consumul frecvent de alimente bogate în grăsimi nu este bun pentru sănătatea pancreasuluis.

Doctorul Zilei: Ce modalități de tratament există pentru cancerul pancreatic, la momentul actual? S-au mai descoperit tratamente mai eficiente, în ultimul timp?

Prof. Univ Dr. Martin Schindl: Dacă există diagnostic de cancer pancreatic, îndepărtarea chirurgicală radicală este singurul tratament pentru vindecarea de lungă durată. Cu toate acestea, dacă cancerul pancreatic este deja avansat în momentul diagnosticului, fie invadând în țesutul înconjurător (local avansat), fie răspândindu-se în organe precum ar fi ficatul și plămânii (metastazate), chirurgia la prima mână are succes numai atunci când tumora poate fi îndepărtată complet, inclusiv depozitele sale loco-regionale în ganglionii limfatici, vasele de sânge și țesutul gras și conjunctiv din jurul pancreasului.

Dacă tumoarea este locală atât de avansată încât nu este posibilă îndepărtarea completă în primă instanță sau dacă s-a produs răspândire metastatică, atunci chimioterapia este primul tratament la alegere cu examinări repetate, inclusiv scanarea CT și testul de sânge cu markeri tumorali, pentru a determina răspunsul tumorii și a decide dacă tumora poate fi îndepărtată la un moment dat ulterior.

Uneori, radioterapia tumorii primare din pancreas este necesară și după chimioterapie, pentru a micșora boala și pentru a facilita îndepărtarea ulterioară. După o operație de succes, chimioterapia suplimentară este o măsură de siguranță pentru a preveni reapariția bolii.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel