Sari la conținut

Simți nevoia să mergi foarte des la toaletă? 8 motive pentru care urinezi des: : ce boli grave poate ascunde

Incontinența urinară
sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Obiceiuri nocive care îți îmbolnăvesc rinichii

Simți nevoia să mergi foarte des la toaletă? 8 motive pentru care urinezi des și când să-ți faci griji.

În medie, majoritatea oamenilor vizitează toaleta de șase sau șapte ori pe zi, deși, bineînțeles, pentru fiecare este puțin diferit. Chiar și să urinezi în timpul nopții, ceea ce, în ciuda faptului că este foarte enervant, este de fapt foarte normal, spun experții.

Dr. Petr Holy, chirurg urologic consultant la Men’s Health Clinic, Kingston, din Marea Britanie, a spus că dacă urinezi de mai mult de zece ori pe zi, trebuie să vezi un specialist.

„Organismul produce urină ca o modalitate de a elimina toxinele și deșeurile și este una dintre cele mai importante funcții. Mai mult de zece ori pe zi ar putea fi un semn că ceva nu este în regulă, deoarece o serie de boli ne pot face să urinăm mai des decât de obicei”, a explicat dr. Holy, potrivit The Sun.

Motive pentru care urinezi des: 1. Diabet

Când există prea mult zahăr în sânge, rinichii noștri sunt forțați să lucreze și mai mult pentru a filtra și absorbi glucoza și o excretă sub formă de urină. Când cineva consumă mult zahăr și trebuie să facă pipi mult, acesta poate fi un semn de avertizare al diabetului de tip 2.

„Prezența glucozei poate crea, de asemenea, un miros dulce în urină”, a explicat medicul.

2. Accident vascular cerebral

Un accident vascular cerebral apare atunci când un vas de sânge care transportă oxigen la creier este fie blocat, fie se sparge și poate crea probleme cu sistemul nostru nervos central.

„Nervii legați de vezica urinară pot fi afectați și, ca rezultat, ar putea fi nevoie să facem pipi mai des sau să ne pierdem capacitatea de a o ține în vezica urinară”, a spus dr. Holy.

3. Prostata mărită

Majoritatea bărbaților se confruntă cu o prostată mărită – o glandă găsită în apropierea vezicii urinare a unui bărbat – pe măsură ce îmbătrânesc și este cea mai frecventă la bărbații cu vârsta peste 50 de ani.

„Acest lucru poate pune o presiune suplimentară asupra vezicii urinare și a uretrei și poate provoca o frecvență crescută a urinării, precum și o dificultate mai mare în urina”, a spus medicul urolog.

Motive pentru care urinezi des: 4. Cancerul vezicii urinare

Vezica este o parte vitală a procesului de urinare și o tumoare în ea poate afecta modul în care urinăm. Este posibil să fie nevoie să urinăm mai des decât de obicei, este posibil să simțim durere în timp ce facem acest lucru și, de asemenea, ar putea crea senzația că trebuie să mergem la toaletă chiar și atunci când vezica urinară nu este plină.

5. Infecții cu transmitere sexuală

Chlamydia și gonoreea sunt printre cele mai frecvent diagnosticate infecții cu transmitere sexuală (ITS) și ambele sunt legate de creșterea urinării.

„ITS-urile pot crea, de asemenea, o senzație de arsură atunci când facem pipi, pot face urina mai tulbure ca aspect sau creează un miros puternic”, a explicat dr. Holy.

6. Infecții ale tractului urinar

Infecțiile tractului urinar (ITU) sunt adesea cauzate atunci când bacteriile intră în uretră și creează inflamație.

„Acest lucru poate duce la urinare mai frecventă, precum și la o senzație de arsură sau chiar la apariția sângelui în urină”.

Motive pentru care urinezi des: 7. Sarcina

Este logic ca, pe măsură ce copilul crește să pună mai multă presiune asupra vezicii urinare a mamei și provoacă urinare mai frecventă. Cu toate acestea, o creștere a frecvenței urinare poate apărea în stadiile foarte incipiente, înainte ca femeia să știe că este însărcinată.

„Acest lucru este cauzat de o creștere a hormonilor progesteron și a gonadotropinei corionice umane”, a spus medicul.

8. Prea multa cafeină

Ceștile de ceai și cafea sunt o parte prețuită a modului de socializare pentru mulți oameni, dar prea multe pot crea probleme în baie.

„Cofeina acționează ca un diuretic și duce la o creștere a excreției de apă prin urină”, a explicat dr. Holy.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel