Sari la conținut

Sindicaliștii din Sănătate se pregătesc pentru greva generală. Cum vor fi afectați pacienții de grevă??

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

În cursul zilei de marți, Sindicaliștii din Sănătate pichetează Ministerul Sănătății, urmând ca pe data de 8 iunie să aibă loc o grevă de avertisment cu întreruperea activităţii timp de două ore iar greva generală este programată în 15 iunie.

„Consiliul Naţional al Federaţiei Sanitas întrunit în şedinţă extraordinară, miercuri, 10 mai 2023, a analizat situaţia angajaţilor din Sănătate şi Asistenţă socială, în contextul în care actuala guvernare continuă să nu îşi onoreze angajamentele asumate şi să tergiverseze adoptarea unor soluţii satisfăcătoare pentru salariaţii membri de sindicat”, se menţionează în comunicat.

Conform sindicaliştilor, Legea 153/2017 nu este aplicată în totalitate, în continuare fiind categorii de angajaţi care nu şi-au primit drepturile salariale cuvenite, iar „autorităţile nu manifestă nicio intenţie reală de a respecta prevederile legale”.

„Mai mult, Ministerul Finanţelor a făcut public un proiect de ordonanţă de urgenţă care impune măsuri total nefavorabile celor două sisteme: reducerea cu 10% a cheltuielilor aprobate prin bugetele aferente acestui an, în condiţiile în care instituţiile medicale şi de asistenţă socială fac faţă cu greu inflaţiei şi creşterii galopante a preţurilor; blocarea angajărilor, ceea ce înseamnă că în Sănătate şi Asistenţă socială se va lucra în continuare cu un deficit de personal care se agravează de la lună la lună”, se precizează în document.

Solicitările sindicaliștilor din Sănătate

Printre revendicările Federaţiei SANITAS se află modificarea proiectului de Ordonanţă de Urgenţă privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, astfel încât să se poată continua angajările în Sănătate şi Asistenţă socială, iar bugetele instituţiilor din cele două sisteme să nu fie afectate.

Sindicaliştii din Sănătate solicită, de asemenea, punerea imediată în aplicare, în integralitatea sa, a Legii nr 153/2017 pentru toţi angajaţii din sistemul de Sănătate şi cel de Asistenţă socială, acordarea salariilor de bază din grilă tuturor angajaţilor şi calcularea tuturor sporurilor prin raportare la salariul aflat în plată.

Totodată, aceştia cer calcularea tarifului orar pentru gărzi prin raportare la salariul aflat în plată, calcularea indemnizaţiei de hrană prin raportare la salariul minim brut pe ţară actual şi finanţarea corectă şi suficientă a instituţiilor din Sănătate şi Asistenţă Socială.

De asemenea, se mai solicită reluarea imediată a negocierilor în vederea semnării Contractului Colectiv de Muncă la nivelul sectorului bugetar Sănătate, finanţarea de la bugetul de stat a voucherelor de vacanţă în Sănătate şi Asistenţă Socială, precum şi stoparea destructurării reţelei medicale proprii a Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii.

Cum vor fi afectați pacienții de grevă?

„Grevă generală pentru pacienţi nu înseamnă nimic, garantez eu de acum lucrul ăsta, pentru că bolnavii vor fi îngrijiți ca și până acum și foarte bine. Problema este că va trebui să renunțăm la anumite operații care pot fi cronice și mai suferă amânare programări care pot fi și ele anulate şi duse un pic mai încolo cu câteva zile. Să sperăm să ne înțeleagă că putem trece peste aceste momente împreună și că după aceste manifestări, dacă ne atingem obiectivul și viața bolnavilor din spitale va căpăta noi valenţe”, a declarat pentru Radio România Actualităţi preşedintele Federaţiei Sanitas, Leonard Bărăscu.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel