Sari la conținut

Sindromul care crește cu 70% riscul de a face cancer: Un spital din România face registru cu pacienţii la risc

pacient cancer
sursa foto: arhiva doctorulzilei
Pacient cu cancer

Din cuprinsul articolului

Spitalul de Boli Infecţioase ”Dr. Victor Babeş” din Timişoara a încheiat un protocol de colaborare cu Asociaţia ”Societatea Română de Sindrom Lynch”, prin care unitatea sanitară va contribui la realizarea unui Registru Naţional de Sindrom Lynch.

Prin acest protocol se urmăreşte sprijinirea pacienţilor cu înaltă suspiciune de sindrom Lynch, a celor diagnosticaţi deja, precum şi a rudelor acestora, în vederea optimizării gradului de diagnostic, şi, ulterior, screening şi tratament, scrie News.ro.

De asemenea, potrivit sursei citate, în cadrul Spitalului de Boli Infecţioase Timişoara va fi creat un Centru Pilot pentru Sindrom Lynch, parte componentă a unei reţele naţionale, în relaţie de colaborare cu celelalte centre de Sindrom Lynch şi cu Societatea Română de Sindrom Lynch.

”Trebuie spus că în sindromul Lynch, fiind o afecţiune autozomal-dominantă, este suficient ca doar unul dintre părinţi să aibă o genă mutantă pe care să o transmită copilului, acesta având astfel un risc de 50% de a moşteni boala.

De aceea, în familiile în care există cazuri de cancere asociate sindromului Lynch, în special colorectal şi uterin (endometrial), evaluarea genetică este obligatorie”, a declarat conf. dr. Adrian Trifa, medic primar genetică medicală. Potrivit acestuia, ghidurile internaţionale recomandă screeningul acestei afecţiuni la toţi pacienţii diagnosticaţi cu aceste 2 tipuri de cancer.

”Confirmarea sindromului Lynch, prin teste genetice, şi, ulterior, testarea în cascadă a membrilor familiei sunt esenţiale pentru profilaxia cancerelor asociate acestei afecţiuni. Este important de precizat faptul că nu este obligatoriu ca persoanele afectate de sindromul Lynch să dezvolte cancer, riscul fiind de 70% pentru cancerul colorectal şi cel endometrial”, a mai transmis medicul.

Acesta expplică faptul că, tocmai de aceea, la persoanele care au moştenit mutaţia este esenţial screeningul pentru diversele cancere asociate sindromului Lynch. ”Screeningul poate duce la depistarea cancerului într-o formă incipientă şi, implicit, la începerea cât mai rapidă a tratamentului. Astfel, cresc şansele de supravieţuire şi chiar de vindecare.

Şanse mai mari la un diagnostic rapid

Din păcate, puţini sunt cei care ştiu despre posibilitatea transmiterii în familie a acestor mutaţii genetice”, a mai declarat conf. dr. Adrian Trifa, medic primar genetică medicală. În urma acestui protocol, va creşte gradul de diagnostic.

“Suntem bucuroşi să avem alături Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeş Timişoara. Iniţiativa SRSL a pornit dintr-o nevoie reală, resimţită de către medici şi pacienţi deopotrivă. Caracterul naţional al societăţii are ca scop stabilirea unui punct de vedere comun pentru creşterea gradului de diagnostic, screening şi tratament pentru cât mai mulţi pacienţi, indiferent de localitatea din care provin”, a adăugat dr. Oana Cristina Voinea, preşedinte fondator Societatea Română de Sindrom Lynch.

Sindromul Lynch este o afecţiune ereditară des întâlnită, una din 300 de persoane având o modificare genetică (mutaţie) ce poate declanşa boala. Pacienţii afectaţi de sindromul Lynch prezintă risc crescut pentru a dezvolta diverse cancere.

Cele mai frecvente sunt cancerul colorectal (la ambele sexe), cancerul uterin (endometrial) şi ovarian, la persoanele de sex feminin. Sindromul Lynch poate fi asociat, însă, şi cu alte cancere, cum ar fi cel de căi biliare (colangiocarcinom), pancreatic ori de prostată.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel