Sari la conținut

Spitalul Militar Carol Davila intră în reţeaua naţională pentru depistarea şi tratarea Sindromului Lynch. Boala poate afecta pe oricine!

polip intestin
Sursă foto: pixabay
Balonarea și constipația care persistă pot anunța cancerul de colon

Din cuprinsul articolului

O persoană care moşteneşte o mutaţie asociată sindromului Lynch are un risc crescut de a dezvolta cancer colorectal, atrag atenţia medicii.

De altfel, pacienţii cu această afecţiune genetică fac adesea cancer înainte de vârsta de 50 de ani şi ar trebui să fie supuse unor teste de cancer pe tot parcursul vieţii pentru a detecta şi trata boala în stadii incipiente.

Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” (SUUMC) devine prima unitate medico-militară care intră în reţeaua naţională de screening, diagnostic şi tratament precoce a pacienţilor diagnosticaţi cu boala Lynch.

Un protocol de colaborare în acest sens a fost semnat de către directorul instituţiei, Florentina Ioniţă-Radu, şi preşedintele Societăţii Române de Sindrom Lynch, Oana Cristina Voinea. Potrivit unui comunicat al SUUMC, România se află printre primele 10 ţări europene în ceea ce priveşte ratele mortalităţii prin cancer.

Deși, în perioada 2016-2020, în țara noastră accesul la asistenţă medicală şi la noi terapii s-a îmbunătăţit, percepţiile şi atitudinea populației faţă de cancer s-au înrăutăţit, în ciuda multiplelor campanii de informare.

Majoritatea pacienţilor cu cancer sunt diagnosticaţi în stadii avansate din cauza lipsei strategiilor de screening şi depistare precoce şi a accesului slab la asistenţă medicală, timpul până la diagnostic şi tratament fiind de 3 ori media Uniunii Europene.

„Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”, prin infrastructura materială aflată la dispoziţie (secţii de chirurgie generală, hematologie, radioterapie, oncologie medicală, imagistică, radiologie intervenţională, medicină nucleară, gastroeterologie, ginecologie şi anatomie patologică, laborator de testare moleculară/genetică, cabinet de psihologie şi de onconutriţie) – dotarea cu aparatură şi tehnică de ultimă generaţie, gradul înalt de supraspecializare al personalului medical, experienţa şi preocupările din domeniul cercetare-dezvoltare şi inovare medicală, precum şi prin intermediul parteneriatelor încheiate cu instituţii universitare şi academice naţionale şi internaţionale, poate aborda, multidisciplinar, la acelaşi nivel de performanţă cu cel aplicat la nivel occidental, patologia Lynch, aducând, totodată, o contribuţie importantă la creşterea awareness-ului, în vederea îmbunătăţirii practicii medicale unitare abordate în cazul acestor pacienţi”, se arată în comunicatul preluat de Agerpres.

Boala poate afecta pe oricine

Sindromul Lynch poate afecta pe oricine, fiind rezultatul unei mutaţii genetice, care trece de la părinţi la făt în timpul dezvoltării fetale. Uneori, mutaţiile genetice apar la întâmplare, fără a fi prezente în istoricul familial al cuiva.

Predispoziţia genetică de a dezvolta cancere, de obicei multiple şi cu apariţie precoce, dacă este recunoscută precoce poate duce la strategii de reducere a riscului, ceea ce se traduce printr-o creştere a supravieţuirii şi speranţei de viaţă a pacienţilor. Statisticile publicate, în ultimii cinci ani, la nivel european arată o creştere a incidenţei afecţiunilor oncologice la persoane tinere.

În 2020, 2,7 milioane de persoane din Uniunea Europeană au fost diagnosticate cu cancer şi 1,3 milioane au murit din această cauză. Până în anul 2035, cazurile de cancer ar putea creşte cu până la 25% dacă nu se intervine prompt.

Peste 40% din cazurile de cancer pot fi prevenite. Dacă tendinţele actuale nu sunt inversate, acesta ar putea deveni principala cauză de deces în UE.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel