Sari la conținut

Sindromul de oboseală cronică, detectat de un test de sânge

Sindromul de oboseala cronica

Sindromul de oboseală cronică, detectat de un test de sânge.

Oboseala cronică, o boală care este prea des catalogată în categoria bolilor imaginare, va putea fi detectată, în curând printr-o modalitate ușoară. O echipă de la Universitatea Stanford este pe cale să obțină o dovadă științifică a acestei boli.

Confruntați cu dificultățile pe care medicii le au în diagnosticarea acestei boli, cercetătorii de la Universitatea Stanford din Statele Unite au creat un test de sânge care poate detecta boala. Aceasta din urmă nu are în prezent teste de diagnostic standard fiabile. Rezultatele studiului au fost publicate în revista științifică americană PNAS.

În ce constă testul de sânge?

Cercetătorii și-au concentrat studiul pe un eșantion mic de 40 de persoane, dintre care jumătate aveau sindromul oboselii cronice (SFC). Cercetătorii au prelevat și analizat probe de sânge simplificate compuse din celule imune și plasmă. Testul implică utilizarea sării pentru a crea „stres celular” în sângele extras și studierea curenților electrici rezultați. Cercetătorii au observat astfel că primele au prezentat o modificare semnificativă a curentului electric, spre deosebire de celelalte.

În acest caz specific, o modificare a activității electrice indică o schimbare la nivel celular. Cu toate acestea, o activitate ridicată a celulelor poate reflecta o dificultate a organismului de a se apăra corespunzător împotriva stresului.

„Nu știm exact de ce acționează în acest fel celulele și plasma sau chiar ce fac. Dar vedem clar o diferență în modul în care celulele imune sănătoase și cele ale pacienților cu sindrom de oboseală cronică tratați stresul”, a declarat profesorul Davis, coautor al noului studiu.

Ce este sindromul de oboseală cronică?

Sindromul de oboseală cronică (SFC) se manifestă printr-o mare senzație de oboseală. De asemenea, prin cefalee, dificultăți de concentrare sau de somn și durere la nivelul articulațiilor. Deși simptomele sunt cunoscute, această boală este încă dificil de identificat.Ron Davis, profesor de biochimie și genetică la Universitatea Stanford și coautor al noului studiu, susține că problema constă în faptul că medicii nu fac suficiente cercetări.

„Prea des această boală este catalogată în categoria bolilor imaginare. Atunci când persoanele cu sindrom de oboseală cronică solicită ajutor medical, pot avea o serie de teste care verifică funcția ficatului, rinichilor și inimii, precum și numărul de sânge și celule imune. Toate acestea diferite teste ar trebui să ghideze în mod normal medicul către o boală sau alta. Dar pentru pacienții cu sindrom de oboseală cronică, rezultatele sunt toate normale”, a declarat Ron Davis.

Echipa lui Ron Davis trebuie să efectueze acum teste la scară mai mare pentru a găsi medicamente care să combată oboseala cronică.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.