Sari la conținut

Analize de bază de făcut înainte de a începe o dietă de slăbit

sursa foto: unsplash.com

Nutriţioniştii recomandă ca, înainte de a trece la anumite restricţii alimentare în timpul unei diete de slăbit, să fie efectuată o baterie de analize de sânge şi un sumar de urină.

Tot ce înseamnă mai mult de 5 kilograme peste greutatea normală trebuie investigat cu atenție pentru că, de cele mai multe ori, înseamnă exces de grăsime periculoasă în corp.

“Trebuie să investigăm mai întâi de toate funcția tiroidiană printr-o ecografie și prin câteva investigații specifice bunei funcționări a tiroidei, adică hormonii tiroidieni. Apoi, trebuie să facem o ecografie abdominală pentru a vedea încărcarea în grăsime a organelor interne.

Majoritatea persoanelor obeze au ficatul gras și, în general, organele încărcate cu grăsime. Unde avem grăsime: pe organele interne (ficatul gras e cel mai cunoscut, o depunere a grăsimii specifică bărbaților), în circulație (colesterolul, trigliceridele, fracțiunile de colesterol, acest lucru e specific atât bărbaților, cât și femeilor) și subcutanat, acea grăsime vizibilă cu ochiul liber (specifică femeilor).

Mai apoi, facem investigațiile uzuale, care țin de funcția ficatului, a rinichiului, metabolismul glucidelor, adică al zaharurilor și grăsimilor”, recomandă medicul Ioan Florin Bălănică, expert în medicina stilului de viață.

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Rolul analizei grăsimilor în sânge

“Trebuie să identificăm cantitatea de grăsimi, din sânge, adică colesterolul, fracțiunile de colesterol și trigliceridele, pentru că de cele mai multe ori, la un pacient supraponderal, ele sunt crescute, cele de pe organele interne și depuse subcutanat. Totodată, este foarte important să verificăm dacă pacientul are tensiunea bună, pentru că bolile cardiovasculare sunt principala cauză de mortalitate în România și UE.

Dacă întâlnim un pacient care, pe lângă obezitate, are diabet sau o stare prediabetică, hipertensiune arterială și acidul uric crescut, adică metabolismul proteinelor defectuos, acel pacient se află în sindrom metabolic, o patologie complexă care asociază și boala sforăitului sau ronhopatia cronică, iar pericolul este mare pentru că poate să decedeze în somn.

Nu trebuie să ne jucăm cu astfel de lucruri, iar sindromul metabolic trebuie să-l identificăm din timp, el, din păcate, e subdiagnosticat în România și tratat pe bucăți, adică nutriționistul se ocupă de obezitate, diabetologul de diabet, cardiologul de zona de hipertensiune arterială. E foarte important să integrăm lucrurile. În metoda mea, privim pacientul integrator și holistic și din toate perspectivele”, completează specialistul care a tratat sute de pacienți cu probleme de greutate.

Glicemia şi vitamina D, la control

Din lista de analize necesare pentru a decide cea mai bună conduită în privința obezității fac parte evaluarea glicemiei, dar și a nivelului de vitamina D. Orice potențială afecțiune generează anumite meniuri și schimbări în stilul de viață. O greșeală frecventă a celor care vor să slăbească este activitatea fizică intensă, în condițiile unui număr impresionat de kilograme în plus. Medicul recomandă mișcarea funcțională, însă numai după o evaluare atentă.

“Trebuie să identificăm starea articulațiilor, pentru că dacă dorim ca acel pacient să urmeze un program de mișcare (în cazul metodei mele – mișcarea funcțională), trebuie să știm dacă poate să facă acest lucru și care e gradul de activitate fizică la care poate fi supus.

În concluzie, e important să investigăm funcția tiroidei, funcția ficatului, a rinichiului, metabolismul grăsimilor, metabolismul glucidelor, metabolismul proteinelor, să investigăm funcția cardiovasculară printr-un EKG și prin măsurarea tensiunii arteriale și, opțional, vitamina D. În rest, sigur că fiecare persoană e particulară și trebuie să ne adresăm în mod diferit”, enumeră dr. Florin Ioan Bălănică cei mai importanți parametri în evaluarea și tratarea excesului ponderal.

7 analize de bază

  1. Hemograma completă (HLG), oferă informații despre numărul de celule roșii și albe, dar și asupra unor posibile afecțiuni medicale;
  2. Testarea hormonilor tiroidieni TSH, T3 și T4 – se poate depista o hiper sau hipotiroidie;
  3. Colesterol şi trigliceride – ul total Nivelul exact al colesterolului se poate stabili după un test care sesizează cantitățile de colesterol bun (HDL) și rău (LDL) din sânge.
  4. Transaminazele TGO și TGP permit observarea stării de sănătate a ficatului;
  5. Proteine totale, calciu și minerale (magneziu, zing, potasiu, fier și sodiu) – pot indica, între altele, o deshidratare a organismului, dacă au valori crescute, sau afecţiuni grave, cum ar fi ciroza, în cazul unor valori scăzute;
  6. Glicemia – valorile normale ale zahărului din sânge dau undă verde unui regim de slăbire;
  7. Sumarul de urină – o analiză esenţială ce permite determinarea nivelului calciului, creatininei, proteinelor și ureei din urină, oferind indicia referitoare la posibilele retenții de apă, precum și la prezența unor boli, cum sunt diabetul, reumatismul, insuficiența renală.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel