Sari la conținut

Singurătatea și boala Parkinson: asociere surprinzătoare descoperită de oamenii de știință

Boala Parkinson
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Singurătatea și boala Parkinson. Lipsa relațiilor sociale poate duce la alegeri nesănătoase de stil de viață, scăderea memoriei și depresie.

Pe lângă impactul pe care îl are asupra sănătății mintale, un nou studiu dezvăluie că singurătatea ar putea crește riscul de a dezvolta boala Parkinson. 

Boala Parkinson este o boală neurodegenerativă a creierului fără tratament, despre care oamenii de știință nu sunt siguri ce o cauzează, potrivit Fundației Naționale pentru Parkinson.

Singurătatea și boala Parkinson: asociere surprinzătoare descoperită de oamenii de știință

Singurătatea, lipsa unor relații sociale semnificative sau sentimentul de apartenență, pot crește șansele unui diagnostic de Parkinson cu 37%, potrivit celui mai recent studiu, publicat în Jama Network. Cu toate acestea, cercetătorii subliniază că singurătatea NU provoacă Parkinson.

„Arătăm că există o asociere între singurătate și dezvoltarea bolii Parkinson, nu că singurătatea cauzează boala Parkinson”, a spus cercetătoarea senior Angelina Sutin, de la Colegiul de Medicină din Florida State University din Tallahassee.

„Acest studiu se adaugă la corpul de dovezi pentru rezultatele slabe asociate cu singurătatea, în special bolile neurodegenerative. Singurătatea a fost asociată cu boala Alzheimer și cu alte tipuri de demență. Cercetarea prezentă indică faptul că este un factor de risc pentru boala Parkinson, de asemenea, ” a adăugat Sutin.

Cercetătorii au studiat datele a 491.603 adulți de la U.K. Biobank, un mare registru de sănătate al rezidenților din Marea Britanie. Participanții, care aveau între 38 și 73 de ani, nu aveau Parkinson la începutul studiului. Aceștia au fost evaluați pentru prima dată din 2006 până în 2010 și apoi au fost urmăriți până în 2021.

Când participanților li s-a cerut să răspundă „Te simți adesea singur?”, 18,51% au răspuns pozitiv la sentimentele de singurătate.

După o perioadă medie de urmărire de 15,58 ani, au existat 2.822 de cazuri de diagnostic de Parkinson: 549 dintre ei au raportat că se simțeau singuri. În general, persoanele care au raportat singurătate au avut de 1,37 ori mai multe șanse de a dezvolta Parkinson.

Deși cercetătorii se așteptau la un risc crescut de Parkinson în primii cinci ani de singurătate, studiul a arătat legătura în următorii 10 ani.

Cine e predispus să facă boala Parkinson

Cei care au primit diagnosticul de Parkinson au avut mai multe șanse să fie:

  • bărbați în vârstă,
  • cei care fumau,
  • cei care aveau indice de masă corporală mai mare,
  • cei care aveau cei cu diabet,
  • tensiune arterială,
  • cei cu infarct miocardic,
  • cei cu accident vascular cerebral.

Ei au fost, de asemenea, mai predispuși la anxietate sau depresie și au avut un scor de risc poligenetic mai mare pentru Parkinson, care măsoară predispoziția lor genetică la dezvoltarea bolii.

După ajustarea acestor variabile, cercetătorii au găsit în continuare o legătură între singurătate și Parkinson, dezvăluind un risc cu 25% mai mare în rândul persoanelor care au raportat sentimente de singurătate.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel