Sari la conținut

Singurul obicei zilnic care vă poate reduce riscul de a avea un atac de cord, potrivit cardiologilor

Dieta dash
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
DASH a fost creată la sfârșitul anilor 1980

Dacă doriți să reduceți riscul de atac de cord, cardiologii spun că ar trebui să faceți un anume lucru în fiecare zi. Experții estimează că cel puțin jumătate din toate atacurile de cord pot fi „tăcute”, ceea ce înseamnă că persoana poate avea puține simptome vizibile și, prin urmare, este posibil să nu solicite tratament medical.

Cu roate acestea, toate atacurile de cord, indiferent dacă sunt silențioase sau nu, vă pot afecta inima și vă pot pune viața în pericol. Deși nu există o modalitate sigură de a garanta că nu veți avea vreodată un atac de cord, există lucruri pe care le puteți face și care vă vor scădea semnificativ riscul.

Cei mai mari factori de risc pentru un atac de cord

Există mai mulți factori de risc primari pentru un atac de cord, dar, din fericire, pe majoritatea îi puteți controla sau cel puțin îi puteți îmbunătăți. Iată care sunt principalii factori de risc tratabili, potrivit dr. Payal Kohli, cardiolog preventiv și fondator și director medical la Cherry Creek Heart.

  • Colesterol. Ar trebui să vă cunoașteți nivelurile de colesterol și riscul asociat cu colesterolul LDL ridicat.

„Este important să discutați despre opțiunile de tratament cu medicul dumneavoastră și să luați în considerare opțiunile de reducere a colesterolului dacă acesta este crescut”, a explicat dr. Payal Kohli.

  • Obezitate. Dr. Kohli recomandă menținerea unei greutăți sănătoase, cu un IMC de 20-25.
  • Diabet/prediabet. Ar trebui să urmăriți un HbA1c mai mic de 5,6.
  • Hipertensiune arterială. În mod ideal, tensiunea arterială ar trebui să fie la sau sub 120/80.
  • Obiceiuri de stil de viață. Acestea includ lucruri precum fumatul, dieta, exercițiile fizice și consumul de alcool.

Există, de asemenea, câțiva factori de risc pe care nu îi puteți controla. Pe lângă vârstă și sex, acestea includ:

  • Istoric de familie. Având un istoric de atacuri de cord în familia ta crește propriul risc, spune dr. Kohli.
  • Niveluri crescute de lipoproteine. Dr. Kohli spune că acest lucru este în prezent nemodificabil, dar că se poate schimba odată cu introducerea medicamentelor modificatoare ale lipoproteinei.

Singurul obicei zilnic care vă poate reduce riscul de a avea un atac de cord, potrivit cardiologilor

O schimbare pe care o puteți face și care vă poate îmbunătăți imediat riscul de atac de cord, potrivit dr. Sandeep R. Singh, cardiolog și consilier medical la Recovery Plus, este să consumați o dietă sănătoasă.

Aceasta ar trebui să includă „o mulțime de fructe, legume, cereale integrale și proteine slabe”, spune dr. Singh, adăugând că „adoptarea unei diete sănătoase pentru inimă, săracă în grăsimi saturate, grăsimi trans, sodiu și zaharuri rafinate poate reduce semnificativ riscul de atac de cord.”

„Recomand ca fiecare farfurie să aibă jumătate din fructe/legume/legume, un sfert de proteine slabe (pește, tofu) și un sfert de cereale integrale. Mâncarea ar trebui să aibă o mulțime de culori (în special legumele), să fie gătită proaspăt, să fie puțin procesată și săracă în sodiu.

Cu această „rețetă” pentru o alimentație sănătoasă, putem încerca să încorporăm dietele DASH și/sau mediteraneene, care sunt ambele considerate „sănătoase pentru inimă” în viața noastră”, a declarat la rândul său și dr. Kohli, potrivit parade.com

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel