Sari la conținut

Semne de alarmă că nu mănâci suficiente proteine pe zi și care e cantitatea ideală dacă vrei să slăbești

Tu știi dacă ai lipsă de proteine? Proteinele sunt componente esențiale ale unei alimentații sănătoase, jucând un rol crucial în funcționarea organismului și în menținerea unei greutăți corporale adecvate.

Cu toate acestea, există o preocupare tot mai mare că majoritatea oamenilor nu consumă suficiente proteine în dieta lor zilnică.

Proteinele sunt fundamentale pentru menținerea sănătății, deoarece sunt compuse din aminoacizi esențiali necesari pentru construirea și repararea țesuturilor, precum și pentru funcționarea corectă a sistemului imunitar și a enzimelor. De asemenea, proteinele pot juca un rol important în menținerea senzației de sațietate, ceea ce poate fi benefic în controlul greutății corporale.

Semnele unui deficit de proteine

  • Oboseală și slăbiciune: Un deficit de proteine poate cauza oboseală și slăbiciune, deoarece organismul nu primește suficiente nutrienți pentru a susține funcțiile sale esențiale.
  • Slăbirea sistemului imunitar: Proteinele sunt esențiale pentru producerea anticorpilor și a altor componente ale sistemului imunitar, astfel că un deficit poate conduce la o imunitate slăbită.
  • Pierderea de masă musculară: Lipsa proteinelor poate duce la pierderea masei musculare, ceea ce poate afecta metabolismul și poate îngreuna procesul de slăbire.
  • Schimbări ale părului și unghiilor: Proteinele sunt componente cheie ale părului și unghiilor, așa că un deficit poate duce la schimbări ale aspectului acestora.

De câte proteine ai nevoie zilnic dacă vrei să slăbești?

Necesarul de proteine poate varia în funcție de sex, vârstă, nivelul de activitate fizică și obiectivele individuale de slăbire. Cantitatea ideală de proteine pe care orice adult ar trebui să o consume zilnic e între 25% și 35%. Asta înseamnă aproximativ 0,8 grame per kilogram corp.   Studiile sugerează că pentru a menține crește masa musculară și pentru a pierde în greutate, este recomandat să consumăm între 1,2 și 2,2 grame de proteine per kilogram de greutate corporală pe zi.

De exemplu,pentru o persoană de 60 de kilograme, cantitatea de proteine recomandată ar fi:

Minim: 1,2 grame x 60 kg = 72 grame de proteine pe zi
Maxim: 2,2 grame x 60 kg = 132 grame de proteine pe zi

Pentru a determina cantitatea de proteine necesară, este util să consultați un specialist în nutriție sau să urmăriți sfaturile unui medic sau nutriționist. O dietă echilibrată și bogată în proteine, împreună cu o activitate fizică regulată, pot contribui semnificativ la obținerea obiectivelor de slăbire și menținerea unei greutăți corporale sănătoase.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel