Sari la conținut

Sinusuri dureroase, nas care curge, tuse, febră, dureri de cap… Ce afecțiune ai putea avea și cum se tratează

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Sinuzită

Sinusuri dureroase, nas care curge, tuse, febră, dureri de cap… Sinuzita este o inflamație a sinusurilor, datorată prezenței unui microorganism nedorit. Mai exact, membrana mucoasă care căptușește sinusurile este infectată de un virus sau de o bacterie. Prin urmare, se face o distincție între sinuzita virală și cea bacteriană.

Specialist: Sinuzita este o inflamație a sinusurilor. Uneori dificil de identificat, poate deveni complicată și/sau cronică

Congestie nazală, nas care curge, senzație de greutate în pomeți, dureri de cap… Fără îndoială, suferiți de sinuzită! Această infecție ORL afectează, după cum îi spune și numele, sinusurile feței (mici cavități umplute cu aer, scobite în anumite oase ale feței): sinusurile maxilare, sinusurile frontale, sinusurile etmoidale și/sau sinusurile sfenoidale. Când vorbim despre sinuzita cronică? Cum să scăpăm de ea? Iată cum stau lucrurile.

Definiție: ce este sinuzita cronică? Cât timp durează?

Dacă aceste sinuzite durează mai mult de 90 de zile (aproximativ trei luni), ele se numesc sinuzite cronice. Cel mai adesea, acestea sunt cauzate de sinuzita acută care nu a fost tratată sau nu a fost tratată corespunzător.

Sinusuri dureroase, nas care curge, tuse, febră, dureri de cap… Ce afecțiune ai putea avea și cum se tratează

Notă: Sinuzita acută este atunci când simptomele durează mai puțin de 30 de zile, iar sinuzita subacută când durează între 30 și 90 de zile. În cazul în care pacientul suferă cel puțin patru episoade de sinuzită pe an, aceasta se numește sinuzită recurentă.

Există diferite forme de sinuzită

sinuzita
sinuzita

Așa cum am menționat mai sus, sinuzita cronică (ca și sinuzita acută) poate afecta mai multe sinusuri:

  • sinusurile frontale (situate deasupra sprâncenelor) ;
  • sinusurile maxilare (situate la nivelul zilelor)
  • sinusurile etmoidale (situate de o parte și de alta a cavității nazale) și/sau sinusurile sfenoidale (situate în spatele sinusurilor etmoidale).

Prin urmare, sinuzita este clasificată în funcție de „tipul” de sinusuri afectate:

  • Sinuzita maxilară (cea mai frecventă), care poate apărea încă de la vârsta de 5-6 ani, adesea ca urmare a inflamației cavităților nazale, așa cum este cazul rinofaringitei de origine virală.
  • Sinuzita frontală, care apare, de obicei, după vârsta de 10 ani și se manifestă prin febră mare, curgere a nasului, durere unilaterală și pulsatilă deasupra unui ochi.
    Sinuzita sfenoidală, care este destul de rară la copii (sinusurile sfenoidale se dezvoltă între 10 și 15 ani), cu dureri de cap în spatele ochiului, care se răspândesc în partea din spate a capului. Febra mare și nasul care curge sunt adesea asociate.
    Sinuzita etmoidală (cunoscută și sub numele de etmoidită acută la copii), care se manifestă prin umflarea unei singure pleoape și durere la nivelul ochiului asociată cu un nas care curge și febră mare.

Sinusuri dureroase, nas care curge, tuse, febră, dureri de cap… Ce simptome ar trebui să aveți în vedere?

Indiferent dacă suferiți de sinuzită acută sau cronică, simptomele pot include congestie nazală,  rinoree (secreție nazală gălbuie sau verzuie, uneori purulentă).

Sensibilitate la atingere, presiune sau durere deosebită la nivelul pomeților, obrajilor sau dinților (sinuzită maxilară), la nivelul capului și al frunții (sinuzită frontală), la nivelul ochilor și al frunții (sinuzită etmoidală), sau în partea din față sau din spate a capului (sinuzită sfenoidală), dureri de cap.

Scăderea simțului olfactiv (hiposmie) sau chiar pierderea mirosului (anosmie);
urechi înfundate și dificultăți de înghițire fotofobie; respirație urât mirositoare (halitoză); o tuse productivă (tuse umedă) și strănut; o senzație de stare generală de rău sau de oboseală generalizată, mai ales în cazurile de sinuzită cronică); febră mai mult sau mai puțin mare (peste 38,5°C).

Toate aceste simptome pot avea un impact major asupra vieții de zi cu zi a pacienților, până la a genera simptome de anxietate sau chiar depresie, potrivit Sante Magazin.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel