duminică, martie 26, 2023

Simptome ale bolii ficatului gras. Steatoza hepatică sau boala ficatului gras reprezintă o acumulare de grăsimi la nivelul celulei hepatice.

Ficatul gras non-alcoolic apare mai ales la cei sindrom metabolic, prezenţa obezităţii, nivelului crescut al colesterolului şi/sau al trigliceridelor, diabetului sau prediabetului, hipertensiunii, hipotiroidia, ovarului polichistic şi apneea de somn.

Una dintre cauzele majore ale acumulării de grăsime la nivelul ficatului este consumul de alimente cu un conţinut mare de calorii. Acesta este motivul pentru care boala ficatului gras coincide adesea cu prezența altor probleme de sănătate precum obezitatea, diabetul și nivelul crescut al trigliceridelor.

Te-ar mai interesa: Horoscop RUNE 27 Martie- 2 Aprilie. Mihai Voropchi...

Acumularea grăsimilor în ficat este dăunătoare, deoarece perturbă funcţiile acestui organ. În cele din urmă, cicatricile hepatice ar putea duce la o afectare permanentă a ficatului, informează express.co.uk.

Stilul de viață și testarea periodică a funcției hepatice sunt cele mai eficiente modalități de prevenție a ficatului gras, problemă cu care multe persoane se confruntă.

Semnele pot să apară pe faţă

La nivel mondial, se estimează că 1 din 4 oameni suferă de ficat gras, o afecțiune care împiedică ficatul să mai funcționeze corect și care, din păcate, este depistată doar atunci când ajunge în stadii foarte avansate. Vestea bună este că 9 din 10 cazuri pot fi prevenite.

Te-ar mai interesa: Ce alimente declanșează sindromul intestinului iri...

Persoanele cu ficat gras pot avea simptome cu localizare la nivelul feţei, potrivit liverdoctor.com. Printre acestea, se numără următoarele: faţa umflată, cearcăne, tenul palid, depozite albicioase pe limbă și respirație urât mirositoare, vase de sânge sparte pe față.  Poate apărea acneea rozacee pe obraji și bărbie, pigmentație maronie pe pielea feței sau o nuanță gălbuie la nivelul ochilor.

Te-ar mai interesa: Un nutriționist român spulberă toate miturile: ...

Se diagnostichează la ecografia abdominală

În multe cazuri, persoanele află că au ficat gras după o ecografie abdominală, explorare neinvazivă şi neiradiantă care este recomandat să fie efectuată anual. La ecografia abdominală pot fi, de asemenea, vizualizate adenomul şi hematomul hepatic şi chistele de la nivelul acestui organ.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private