Sari la conținut

Sirop natural împotriva tusei, ideal și pentru diabetici, cu fructul biblic considerat tonic și vinecător. Rețeta bunicii cu fructul din Vechiul Testament

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Sirop de tuse

Sirop natural împotriva tusei, ideal și pentru diabetici cu smochine. Smochinele sunt printre fructele pomenite de Biblie. În Vechiul Testament, smochinele sunt hrana întăritoare pentru cei slăbiți și medicamentul celor bolnavi.

In mitologia greaca, smochinele sunt asociate simbolic cu Demetra, zeita agriculturii si fertilitatii, fiind ofrande aduse zeului Bacchus, in Roma Antica.

Puțini oameni știu, însă smochinele pot fi utilizare ca un remediu ideal pentru sistemul respirator.

Aceste fructe delicioase au efecte expectorante puternice, motiv pentru care sunt recomandate în rinofaringite și secreții excesive ale căilor respiratorii superioare.

Consumul de smochine – beneficii si proprietati

Unul dintre principalele motive pentru care multi nutritionisti si specialisti considera consumul de smochine deosebit de benefic pentru sanatate este faptul ca aceste fructe pot satisface pofta de dulce, in timp ce, prin continutul lor, ofera si numeroase beneficii importante pentru sanatate si pentru sustinerea unei diete adecvate. In continuare, vor fi prezentate cateva dintre beneficiile principale ale consumului regulat de smochine.

Profil nutritional complex

Smochinele reprezinta o sursa excelenta de micronutrienti, fiind si relativ sarace in calorii, ceea ce le face o alternativa excelenta drept gustare intre mese. 100 de grame de smochine contin:

  • Calorii: 80;
  • Proteine: 0 grame;
  • Grasimi: 0 grame;
  • Carbohidrati: 12 grame (din care 3 grame sunt reprezentate de fibrele vegetale);
  • Minerale: cupru, magneziu, potasiu, calciu, fosfor, fier;
  • Vitamine: riboflavina, tiamina, pirodoxina, vitamina A, vitamina K, vitamina C.

Drept urmare, consumul de smochine, ca parte a unei diete echilibrate, asigura o suplimentare adecvata a dozei zilnice recomandate din aceste microelemente si vitamine continute. Pentru a functiona corespunzator, organismul necesita concentratii fiziologice ale acestor compusi.

beneficii frunze smochin
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Rețetă sirop de smochine împotriva tusei

Ingrediente:

  • Smochine coapte bio – 5
  • Apă – 2 ½ litri
  • Anason stelat – 5 bucăți
  • Cuișoare – 12
  • Suc de lămâie bio – 2

Cum se prepară siropul de smochine

Mai întâi de toate spălăm smochinele. Apoi, îndepărtăm cu grijă partea de tulpină și tăiem smochinele în patru segmente. Aceste segmente sunt așezate într-o oală de dimensiuni generoase, cu fundul gros, o alegere tactică care ne permite să menținem un foc foarte mic în timpul fierberii îndelungate a siropului nostru. Pentru a finaliza această etapă, adăugăm apă în oală.

După ce începem fierberea, lăsăm ingredientele să fiarbă la foc foarte mic timp de aproximativ o oră, având grijă să amestecăm din când în când pentru a împiedica smochinele să se lipească de fundul oalei. Închidem aragazul și trecem amestecul printr-o sită cu ochiuri fine, potrivit Stiri Diaspora. Între timp, ne dedicăm sterilizării borcanelor procedând în mod optim. Mărimea variază în funcție de cantitatea și de numărul de persoane care îl vor folosi.

După ce faza de filtrare este finalizată, turnăm lichidul rezultat înapoi în oală și adăugăm anasonul stelat, cuișoarele și sucul de lămâie, filtrat anterior. Lăsăm amestecul să fiarbă timp de trei ore și jumătate, până când capătă o consistență închisă, densă, asemănătoare cu cea a mierii. După această etapă, se lasă să se răcească ușor.

Acum este momentul să ambalați siropul de smochine în borcanele sterilizate în prealabil. Sigilăm cu grijă capacele și punem borcanele cu capul în jos pentru a permite formarea vidului. Acest sirop are un termen de valabilitate excepțional, dar, odată deschis, trebuie păstrat în frigider nu mai mult de 3-4 zile.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel