Sari la conținut

Sistemul de garanție-returnare: tot ce trebuie să știi despre noul sistem de returnare a ambalajelor reciclabile

Sistemul de garanție-returnare
Sursă foto: RetuRO Facebook
Sistemul de garanție-returnare

Sistemul de garanție-returnare, introdus la sfârșitul lunii noiembrie a anului 2023, a trecut printr-o primă fază de reglare a mecanismelor, iar deocamdată cantitatea de PET-uri, sticle și doze recuperate este foarte mică.

Datele centralizate de compania Returo, care gestionează sistemul SGR, arată că în luna decembrie au fost returnate doar aproximativ 30.000 de ambalaje la punctele de colectare amenajate la magazine.

Sistemul de Garanţie-Returnare (SGR) deținut de România este al doilea cel mai mare sistem de acest fel din Europa, după Germania, din punct de vedere al numărului de ambalaje procesate.

Practic, din 30 noiembrie 2023, românii care vor plăti o garanţie de 50 de bani atunci când vor cumpăra o băutură îmbuteliată (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase) de la un comerciant, pot să returneze ambalajul la unul dintre punctele de returnare organizate de către comercianţi, ocazie cu care va primi, pe loc, valoarea garanţiei plătite iniţial, fără a fi condiţionaţi de prezentarea bonului fiscal.

Ministrul Mediului: din 2024 toți producătorii din România pun pe piață exclusiv ambalaje aferente sistemului de garanție-returnare

Ministrul mediului spune că nu există probleme în funcționare a sistemului, iar treptat se va ajunge la volume mult mai mari, deoarece toate băuturile vizate de noua regulă trebuie să ajungă la vânzare doar cu etichete ce includ sigla sistemului de garanție-returnare, care asigură recuperare a prețului ambalajului.

Mircea Fechet pentru RRA: „Începând cu anul acesta, toți producătorii din România pun pe piață exclusiv ambalaje aferente sistemului de garanție-returnare și deja putem să discutăm de zeci de milioane de astfel de ambalaje puse pe piață.

Bineînțeles că, atunci când spunem zeci de milioane, ele par foarte multe, însă dacă ne raportăm la cifra totală pe care o așteptăm pentru anul 2024, respectiv, 7 miliarde de doze de sticle sau de PET-uri ce vor ajunge pe rafturile magazinelor din România, putem încă să spunem că suntem la început.

Până la 30 iunie anul acesta vom avea pe rafturile magazinelor din România 100% ambalaj ”

sistem garantie returnare
Sursă foto: RetuRO Facebook

Cum funcționează sistemul?

 • Puteți returna doar ambalajele pe care scrie Ambalaj cu garanție.
 • Se pot returna, contra 50 de bani pentru fiecare bucată, orice recipiente din plastic, sticlă sau metal în care au fost apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin sau băuturi spirtoase. Volumele recipientelor returnate trebuie să fie cuprinse între 0,1 l și 3 litri.
 • Atunci când cumpărați produsele care au inscripția Ambalaj cu garanție, să știți că veți plăti cu 50 de bani în plus față de prețul de până la 30 noiembrie.
 • Odată golite, ambalajele pot fi returnate la orice punct amenajat de către orice magazin, nu neapărat cel de la care ați cumpărat produsul. Nu e nevoie să prezentați bonul fiscal de la achiziție.
 • Ambalajele trebuie predate golite complet, intacte, nedeformate, nedegradate și cu eticheta completă.
 • Plata garanției se face, pe loc, la returnare.

 Sistemul de Garanție-Returnare

 • Sistemul a fost conceput pentru a colecta din piață și a introduce ambalajele reciclabile într-o economie circulară. Inițiatorii proiectului Returo speră că astfel România va atinge țintele naționale de colectare și reciclare stabilite la nivel european: 77% din PET-urile puse pe piață, până în anul 2025, și 90%, până în anul 2029.
 • Sistemul trebuie să ajute și la atingerea noilor ținte de colectare și reciclare pentru restul tipurilor de materiale, și anume 75% pentru sticlă și 60% aluminiu, începând cu anul 2030.
 • RetuRO, administratorul SGR, este proprietarul ambalajelor colectate. El se va ocupa și de ridicarea acestora, cu o frecvență variabilă, în funcție de volumul de ambalaje colectate, de marimea și spațiile de stocare ale magazinelor, de locul în care se află.
 • Operatorul care va administra sistemul de garanție-returnare este RetuRO Sistem Garanție Returnare S.A.
 • Structura acționariatului:
  • Asociația Berarii României pentru Medi
  • Asociația Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate
  • Asociația Retailerilor pentru Mediu
  • Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel