Sari la conținut

Sistemul de sănătate românesc se află într-o situaţie critică. Specialist: multe decese asociate COVID-19 ar fi putut fi evitate

pacient cu malarie
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei

Sistemul de sănătate românesc se află într-o situație critică, informează autoritățile. Acest lucru este cauzat de lipsa imunității colective și rata scăzută de imunizare. În prezent, 1.750 de pacienți se află în stare gravă, la ATI.

Președintele Colegiului Medicilor, Daniel Coriu, a susținut că multe decese COVID puteau fi evitate dacă rata imunizării era suficient de ridicată.

Sistemul românesc, în situație critică

Sistemul de sănătate românesc se află într-o situaţie critică, în contextul creşterii numărului de infectări cu noul coronavirus, anunță RRA.

În secţiile de Terapie Intensivă, unde sunt trataţi pacienţi în stare gravă, se află în prezent peste 1.750 de pacienţi. Invitat în rubrica „Apel matinal” la Radio România Actualităţi, preşedintele Colegiului Medicilor, Daniel Coriu, a reiterat apelul către români, de a se vaccina, pentru că multe decese asociate COVID-19 ar fi putut fi evitate, dacă persoanele respective ar fi primit serul.

El a criticat atitudinea unor medici care îşi exprimă în spaţiul public opiniile împotriva vaccinării şi a anuţat că va susţine sancţionarea acestora.

„Medicul în faţa publicului are un rol social important. El este un profesionist, el exprimă o opinie medicală, el transmite o informaţie corectă, bazată pe dovezi ştiinţifice. Nu are voie să emită opinii personale nevalidate ştiinţific.

Acesta este motivul pentru care noi am decis să intervenim şi să cerem o modificare legislativă care să permită suspendarea mediului, dreptului de liberă practică în timpul anchetei disciplinare.

Acest /…/ va fi luată de o comisie disciplinară care va constata existenţa faptelor şi în momentul în care s-a declanşat ancheta, suspendarea îşi produce efectele”, a declarat Daniel Coriu.

De altfel, România ar urma să primească o delegaţie a Organizaţie Mondiale a Sănătăţii, care va discuta cu oficialităţile de la Bucureşti despre campania de vaccinare în ţara noastră.

La o populaţie de 19 milioane de locuitori, doar 6 milioane de persoane s-au imunizat. Un interes crescând, însă, a fost în ultimele zile, când au trecut pragul centrelor de vaccinare zeci de mii de români.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel