Sari la conținut

Colegiul Medicilor din România cere suspendarea dreptului de exercitare a profesiei de către medicii care promovează dezinformarea

Având în vedere contextul pandemic actual, Colegiul Medicilor din România (CMR) susține sancționarea cadrelor medicale, în cazul în care acestea promovează dezinformarea sau propagă informații care ar putea pune în pericol sănătatea publică.

CMR se referă, aici, la dezinformarea despre siguranța vaccinului. Mulți oameni, printre care și medici, cred că vaccinul va declanșa multe probleme de sănătate pe termen lung și nu etse deloc sigur.

Din nefericire, dezinformarea de acest fel este exact ceea ce ne-a adus în fața acestei crize epidemiologice, susțin autoritățile.

CMR cere sancționarea medicilor care promovează dezinformarea

Prof. Dr. Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România, a comunicat printr-un mesaj, pe Facebook, ceea ce va solicita de acum în unitățile medicale, anume suspendarea medicilor care promovează dezinformarea și răspândesc informații greșite despre campania de vaccinare.

„Ca medic și ca președinte al Colegiului Medicilor din România (CMR), analizând și văzând situația dramatică a pandemiei din România, voi susține din acest moment cu toată tăria, sancționarea oricărui medic prin suspendarea exercitării profesiei, dacă medicul prezintă în spațiul public teorii care nu sunt validate științific, iar prin informațiile transmise poate duce în eroare populația în privința stării de sănătate și periclita sănătatea publică.

Știu că mulți dintre dumneavoastră, atât colegi medici cât și cetățeni, ați considerat că astfel de decizii trebuiau luate pana acum și cu siguranță aveți dreptate.
Din păcate prerogativele mele și ale CMR sunt limitate, iar pentru astfel de situații se parcurg proceduri disciplinare de lungă durată până a se ajunge la o decizie. Astfel pentru a exista o astfel de cale legală, trebuie să existe o nouă prevedere în legea 95/2006
Apreciez că în contextul pandemiei cu SAR-CoV-2, situatie exceptională în care se află întregul sistem medical, se impune existența unui mecanism rapid de suspendare a dreptului de exercitare a profesiei de către medicii care propagă, prin orice mijloace de comunicare, în spațiul public sau în timpul exercitării profesiei, opinii nefundamentate științific, false și care periclitează sănătatea publică.
Apreciez și susțin dreptul la liberă exprimare și la liberă informare, dar pe de altă parte trebuie să existe dreptul de a avea acces la informație corectă.
Sănătatea și medicina trebuie să se bazeze, pentru a avea fundament, pe știință, pe medicina bazată pe dovezi, pe studii clinice.
Da, și în medicină și știință se poate gresi, dar atunci lucrurile trebuie recunoscute și văzut ce este de facut.
Am citit și am auzit în spațiul public teorii de genul “Pandemia nu există”, “Este o banală răceală”, “Prin vaccin ne cipează”, “Vaccinul ne omoară”. Care este rezultatul? Că astăzi, România este pe locul 2 în lume la numărul de decese la 1 milion de locuitori provocate de virusul SARS-CoV-2.
Mor și se îmbolnăvesc colegi medici, mor pacienți și avem foarte multe cazuri de îmbolnăviri în rândul populației, sistemul medical este la limită din cauza acestei pandemii, iar din păcate mulți își fundamentează decizia în privința sănătății lor pe informații care nu au bază științifică. Noi ca și reprezentanți ai corpului medical trebuie să fim un exemplu în privința conduitei legată de sănătatea publică!
Prof. Dr. Daniel Coriu,
președinte Colegiul Medicilor din România”, arată postarea oficială.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel