Sari la conținut

Sistemul limfatic ne curăță organismul și sângele, formeză un scut de protecție împotriva virusurilor. Cum îl ajutăm să funcționeze optim

Din cuprinsul articolului

Sistemul limfatic este un element esențial dacă vorbim de un organism sănătos. Alături de sistemul imunitar, ține la distanță virusurile. Sistemul limfatic este de o importanță capitală!

Organismul se devitalizează dacă sistemul limfatic nu funcționează corespunzător.

Sistemul limfatic este cel care „mătură” deşeurile de la nivelul ţesuturilor, care colectează şi distruge toxinele, bacteriile, celulele anormale din corp şi care transportă celulele imunitare în zonele unde este nevoie de ele.

Sistemul limfatic nu este un circuit închis, el transportă și filtrează circa 20 de litri de sânge pe zi, reciclând practic plasma din sânge. Dintr-o medie de 20 de litri de sânge filtrat zilnic, aproximativ 17 litri de sânge se reîntorc în vasele de sânge, iar restul de 3 litri sunt transportați de sistemul limfatic pentru filtrare continuă, pentru ca ulterior sa se reîntoarca tot în sânge.

Cu cât te miști mai puțin, cu atât mai lent devine sistemul tău limfatic, iar tu te vei simți din ce in ce mai letargic.

Semne că sistemul tău limfatic a încetinit: ai dureri, oboseală, alergii, sinuzite, amigdalite, hipertensiune, infecții repetate, inflamații, dureri de cap, începi să te îngrași. De asemenea, apare depresia, te poți confrunta cu gânduri negative și cu un comportament ce îți blochează energia pozitivă.

Cum îți poți ajuta sistemul limfatic?

Îmbunătățirea sistemului limfatic este cheia care îți va ajuta corpul să elimine depunerile toxice, care au legătură cu durerile tale și depunerile de grăsime.

Dieta este crucială în acest demers. Obligatoriu, beți minim 2 l apă plată pe zi. Mâncați cât mai natural și vegetal posibil. Profitați de legumele verzi ale primăverii, fac miracole pentru sistemele imunitar și limfatic.

Încercați să gândiți pozitiv. E greu? Faceți o mică rugăciune de mulțumire pentru ce aveți. Recunoștința deschide inima și vă ajută să primiți gândurile pozitive. Mergeți pe jos în aer liber cât mai mult, în pas alert. Mișcarea este miraculoasă pentru limfă. Respirați corect, căutați tehnici de respirație, există nenumărate tutoriale în acest sens.

Căutați lumina soarelui. Energia sa și vitamina D vă vor pune sistemul limfatic în mișcare.

Masați-vă zonele prin care circulă limfa. Cele mai importante noduri: la gât în zona claviculei, pe brațe și pe picioare. Masajul trebuie să fie blând, dar ferm. Vă ajută și un burețel sau o lufă. Alternați apa la duș: caldă/rece.

Respirația din diafragmă, respirația adâncă și din diafragmă este probabil cel mai bun mod de a pune limfa in mișcare. În jur de 60% dintre nodurile limfatice se află chiar sub diafragmă, de unde și ideea că singurul mod de a pune în mișcare limfa în mod continuu este o respirație corectă.

Când sistemul limfatic este blocat sau devine inert, nivelul de oxigen va fi scăzut, mediul va fi toxic, iar acest lucru va influența în mod negativ toate celulele corpului. Pentru că nu se realizează un drenaj corespunzator, se acumulează în țesuturi apă.

Un flux limfatic toxic poate produce limfa îngroșată și murdară care determină degenerarea celulelor și a organelor și poate contribui la formarea de tumori.

Funcționarea necorespunzatoare a sistemului limfatic este vinovată de apariția celulitei și a unui procent mare din cazurile de obezitate.

Fluidele limfatice trebuie să circule pentru a elimina toxinele, ori asta nu e posibil la sedentari. Așadar, mișcare, respirație, apă și hrană vie. Gânduri pozitive și limfă sănătoasă, pentru încă un scut bine protector împotriva eventualelor amenințări virale.

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel