joi, februarie 2, 2023

Inflația și creșterea alarmantă a prețurilor la mâncare determină firmele de catering ce livrează mâncarea pentru spitale, să rezilieze contractele. Deși alocația de hrană s-a dublat anul acesta, ajungând la 22 de lei, nu este o sumă suficientă pentru a asigura trei mese pe zi pentru un om bolnav.

Situația e și mai dificilă în spitalele de boli infecțioase. Acolo, din aceeași sumă trebuie plătite inclusiv distrugerea tacâmurilor și a recipientelor de unică folosință, care sunt contaminate.

Te-ar mai interesa: Care este legătura dintre kilogramele în plus și t...

Nutriţioniştii din spitale trebuie să-şi pună imaginaţia la bătaie pentru a le oferi pacienţilor trei mese pe zi. Pentru un prânz mai consistent ei trebuie să taie de la micul dejun și de la cină.

Irina Goga, medic nutriționist Spital De Boli Infecțioase Victor Babeș din Timișoara: „Trebuie să ținem cont și de patologia pacientului, dacă este un pacient cu diabet zaharat sau cu tuberculoză. Avem un aport caloric mai mare în comparație cu pacienții cu…de exemplu, enterocolită.”

La spitalele de boli infecțioase, ambalajele și tacâmurile folosite sunt considerate deşeuri periculoase şi trebuie neutralizate. Tot din norma de hrană de 22 de lei pe zi, potrivit ProTv.

Te-ar mai interesa: Dana Budeanu, mesaj pentru ministrul Sănătății: „V...

Cristian Oancea, manager Spital De Boli Infecțioase Victor Babeș din Timișoara: “În acest cuantum financiar trebuie să oferim trei mese. Avem salariile personalului care trebuie să asigure hrană…și în plus avem taxele și tot ceea ce înseamnă curent care sunt în creștere.”

Firmele renunță la contracte

Unele spitale comandă hrana gata pregătită. Sunt însă firme care renunţă la contracte, pentru care nu le mai pot onora. Altele funcţionează la limită.

Te-ar mai interesa: Greșeli pe care le faci când iei medicamente. Vă p...

Daniel Preunca, aministrator firmă catering: “Cred că vreo 12 contracte am reziliat. Acum nu e vorba de o scumpire de doi la sută sau trei la sută.”

Dana Șpac, purtător de cuvânt Spital Județean din Timișoara: „Firma livrează în jur de 1.000 – 1.200 de meniuri pe zi. Asta înseamnă trei mese pe zi, la unele patologii sunt și gustări. Deocamdată și firmă și spitalul se adaptează realității.”

Te-ar mai interesa: Cine este soția lui Gigi Becali?! Marele secret al...

În medie, alimentele s-au scumpit cu peste 20%, în noiembrie, comparativ cu aceeași luna a anului trecut.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private