miercuri, noiembrie 30, 2022

În acest moment, țara noastră se confruntă cu cele mai mari scumpiri din ultimii 18 ani. Potrivit analiștilor, prețurile la alimente sunt asemnătoare celor din alte țări europene, însă nu și salariile.

„Statul român intervine, inclusiv prin măsurile prezentate de către Guvernul României. Avem câteva lucruri foarte precise. Faptul ca produsele românești să ajungă la procesatori în așa fel încât procesatorii să vină cu prețuri pe piață mai mici. Sunt ajutoare de stat pentru companiile din zona agricolă și pentru producători în așa fel încât să își mențină prețul la un nivel adecvat.

Te-ar mai interesa: Ce boli se pot moșteni de la părinți. Atenție la a...

Ministrul Agriculturii a solicitat Consiliului Concurenței și Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului să investigheze dacă există speculanți pe piață. E clar că inflația are un efect, dar apar și aceste ajustări de prețuri care nu sunt adecvate. Este o solicitare oficială făcută de către Guvernul României către această agenție.

Trebuie să intervină în piață, la cei care își îngroașă buzunarele pe spatele românilor și pentru asta trebuie o reacție rapidă, pe lângă măsurile care au fost prezentate deja de către Guvernul României.”, a declarat Victor Negrescu la Sinteza Zilei.

Te-ar mai interesa: Nu ignora transpirația urât mirositoare! Poate fi ...

Potrivit unei analize realizate de cei de la Sinteza Zilei, România unde salariul mediu este de aproximativ 850 de euro (echivalentul a 3700 lei), are prețuri la alimente precum alte state din UE, precum Germania, Italia sau Marea Britanie, unde salariul mediu este de 2000 de euro.

Potrivit unei declarații din cadrul unei conferițe de presă, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) va controla toţi agenţii economici din pieţe şi din magazine care, în perioada de Paşte, practică preţuri speculative la alimente, a anunţat, joi, preşedintele ANPC, Horia Constantinescu.

Te-ar mai interesa: Alertă sanitară! Pericol mortal în coaja unei bana...

„Comerţul este liber în România şi preţurile sunt permise indiferent de adaosul comercial. Trist este că exact o parte dintre cei care se plângeau de majorarea preţurilor la combustibil sau la energie, la utilităţi în general, sunt probabil unii dintre cei care probabil astăzi aşează pe tarabe preţuri speculative legate de acest moment. ANPC face tot ceea ce îi stă în putinţă, dar avem nevoie de sprijinul consumatorilor să fie şi ei cei care sancţionează.

Te-ar mai interesa: Orice viitoare mamă trebuie să știe. Ce se întâmpl...

Dacă un furnizor de carburanţi n-ar fi avut în ziua respectivă niciun consumator, sancţiunea ar fi fost mult mai mare decât amenzile mult prea mici pe care le aplică autoritatea noastră. Astăzi se achită jumătate din minim şi se ajunge în situaţia în care marii operatori comerciali plătesc 500 de lei. (…)

Este tema principală pe care Ministerul Agriculturii a solicitat-o tuturor autorităţilor implicate, să vedem dacă cei care astăzi comercializează la preţ speculativ sunt ceea ce pretind a fi. Acţiunea, chit că am devoalat-o înaintea începerii, cu siguranţă nu-i va împiedica pe aceştia să fugă cu roşiile şi cu morcovii de pe tarabă.

Te-ar mai interesa: Bancnota piramidă și alte ritualuri magice care te...

Cu siguranţă îi vom găsi acolo, pentru că ceea ce nu v-am spus este piaţa cu care vom începe această acţiune. Dar cu siguranţă unora le vom face Paştele foarte frumos, vor primi de la Iepuraş un control de la ANPC”, a susţinut preşedintele instituţiei.”, a spus Constantinescu.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private