Sari la conținut

Situație de criză majoră! Oamenii nu se mai vaccinează, iar stocurile de vaccin riscă să expire. Cu ce soluție vine OMS? România și Bulgaria sunt încadrate ca țări cu risc ridicat!

Pfizer
Sursă foto: Doctorul Zilei
A început procesul cu Pfizer

Dacă la începutul apariției vaccinurilor împotriva covid-19, țările se băteau pentru achiziția acestora, acum situația a luat o întorsătură negativă. Țările se confruntă cu stocuri masive de vaccin care sunt pe punctul de a expira, deorece din ce în ce mai puține persoane optează pentru vaccin. Țări apreciate pentru campanile de vaccinare aparent de succes, precum Israel, Canada, SUA – vaccinează din ce în ce mai puțin, iar milioane de doze aproape expiră.

Israelul ar putea distruge aproximativ 1 milion de doze de vaccin Pfizer care expiră la sfârșitul lunii, dacă nu se va găsi o altă țară care să le administreze, relatează Times de la Londra.

Aproximativ 65% din populația ţării, care se traduce în 5,5 milioane de persoane, a primit deja două doze de vaccin, iar acum guvernul încearcă să-i convingă pe cei mai tineri să se vaccineze, dar planul nu pare să reuşească. Israelul a încercat să ajungă la un acord cu diferite țări pentru dozele neadministrate, pe care însă nu le va dona, ci le va ceda acum urmând să le primească înapoi atunci când țara respectivă va primi vaccinuri „proaspete”, cu o nouă dată de expirare. În acest fel, Israelul permite țărilor care au deficit de vaccin să își vaccineze imediat cetățenii, dar nu donează niciodată nimic nimănui, potrivit publicației Protagon.

Se preconiza ca aceste doze să fie distribuite în Palestina, dar acum două săptămâni țara a anulat acordul cu Israelul, subliniind că refuză să accepte seruri care expiră.

„După inspectarea de către echipele tehnice ale Ministerului Sănătății, a primului lot de vaccinuri Pfizer pe care le-am primit în această seară de la Israel, s-a constatat că acestea nu respectă caracteristicile prevăzute în acord”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului palestinian, Ibrahim Melhem.

Israelul a mai încercat să rezolve problema printr-un troc cu Marea Britanie. Sunt peste 1 milion de doze de vaccin de la Pfizer/BioNTech care vor expira la finalul lunii. Israelul a demarat deja negocieri pentru realizarea unui schimb de vaccinuri cu Marea Britanie.

Propunerea este ca britanicii să preia acum dozele care sunt aproape de data expirării și să dea la schimb 1 milion de vaccinuri din livrările programate în septembrie.

Negocierile au eșuat, la fel ca și solicitarea Israelului către Pfizer ca să prelungească valabilitatea serului.

În SUA situația devine și mai greu de gestionat, pentru că stocurile cresc de la o zi la alta, iar americanii nu mai reacționează nici la premii, bere gratis sau marijuana, oferite la pachet cu vaccinarea.

Vaccinurile expiră şi în România și Bulgaria

Întrucât cererea pentru vaccinul anticoronavirus scade considerabil în România și Bulgaria, în frigidere rămâne un număr semnificativ de doze, iar oficialilor li se cere să le distribuie rapid, înainte de a expira, scrie și Bloomberg. Alternativa ar fi distrugerea lor, ceea ce, în această fază, ar fi cel puțin imoral, deoarece multe țări sărace se confruntă cu lipsuri grave.

Reticența faţă de vaccinuri în ambele țări se datorează îndelungatei neîncrederi în autorități, precum și scepticismului cu privire la anumite seruri, mai ales după  îngrijorările generate în legătură cu siguranța vaccinului AstraZeneca. În România, doar 24% din populație a fost complet vaccinată. Iar procentul similar al Bulgariei este jumătate din cel al României, adică aproximativ 12%.

Situația din România cu privire la dozele care expiră este mai presantă, deoarece 35.000 de doze de vaccin AstraZeneca au expirat deja miercuri. Bulgaria dispune de aproximativ 20.000 de doze cu data de expirare la sfârșitul lunii iulie, dar speră să folosească mai multe doze pentru administrarea rapelului înainte de această dată.

În același timp, ambele țări doresc să întârzie noile livrări pentru a evita supraîncărcarea. În cazul României, au fost programate livrări de 4,4 milioane de doze de la diverse companii pentru următoarele două luni.

Ratele scăzute de vaccinare reprezintă un risc pentru eforturile Uniunii Europene de a depăşi pandemia. Blocul se confruntă deja cu amenințarea mutației Delta, care se răspândește din Marea Britanie pe măsură ce restricțiile de sănătate publică se relaxează, iar oamenii pleacă în concediile de vară.

„Vânzările sau donațiile recente nu vor afecta disponibilitatea vaccinului pentru cetățenii noștri”, a declarat pentru Bloomberg Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății din România. „Dar trebuie să găsim un echilibru pentru fluxurile de vaccinuri, astfel încât să putem maximiza beneficiile pentru toată lumea”, a adăugat el.

Odată cu scăderea cererii în Bulgaria, guvernul intenționează să ofere 150.000 de doze, în principal de AstraZeneca, țărilor vecine din Balcani. La rândul lor, companiile din industria turistică a țării au făcut propunerea de a oferi vaccinurile gratuit vizitatorilor din străinătate.

„Întrucât Bulgaria și noi toți am plătit aceste doze prin impozitele noastre, propunem să fie folosite pentru a stimula turismul vaccinal în loc să le aruncăm la coșul de reciclare”, a declarat Polina Karastoyanova, directorul executiv al Consiliului Național pentru Turism.

Într-un efort de a salva campania de vaccinare, România încearcă să vaccineze cetățenii care trăiesc în zonele rurale și se bazează acum pe medicii din mediul rural care au legături strânse cu comunitățile locale pentru a-i convinge pe oameni de beneficiile vaccinurilor. Însă are de dus o bătălie dificilă, fără a se întrevedea să aibă mari speranțe că inițiativele sale vor da rezultate rapide. Prin urmare, România a ajuns la un acord săptămâna aceasta pentru a vinde aproximativ 1,2 milioane de doze de Pfizer către Danemarca.

„Primim solicitări în fiecare zi. Vindem către Danemarca și în curând vom vinde vaccinuri și către alte țări”, a declara premierul Florin Cîţu.

Ce soluție are OMS pentru acest surplus de vaccinuri

Viziunea OMS este aceea că vaccinul ar trebui distribuit în mod echitabil tuturor locuitorilor planetei, indiferent de locație sau de naționalitate.

Se încearcă asta prin programul COVAX, dar care a epuizat deja cele 89 de milioane de doze de până acum. Chiar și așa, experții OMS sfătuiesc guvernele occidentale să nu arunce serurile expirate, din speranța că vor putea fi folosite totuși în viitor.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel