Sari la conținut

Slăbiciunea musculară, indiciul important in depistarea anumitor afecțiuni. Iată ce probleme de sănătate poate ascunde!

slăbiciunea musculară
Sursa: Unsplash

Slăbiciunea musculară, numită și miastenie, poate fi cauzată de oboseală, stres și solicitarea îndelungată a organismului. Cu toate acestea, miastenia poate avea și cauze mai puțin cunoscute, fiind un indiciu important în depistarea și diagnosticarea afecțiunilor ascunse. Iată câteva probleme de sănătate ce pot fi semnalate de miastenie.

Slăbiciunea musculară se poate manifesta la nivelul unui singur mușchi sau, de asemenea, mai multor grupe de mușchi. Aceasta este asociată cu diminuarea forței musculare, determinând funcționarea mușchilor la o capacitate redusă. Miastenia poate provoca dureri și crampe musculare și simptom al unor afecţiuni musculare, neurologice sau metabolice.

Slăbiciunea musculară poate indica diferite probleme de sănătate

Afecțiuni reumatologice

Atunci când apar dureri musculare, însotite de slăbiciune musculară, este indicat un consult reumatologic. Cu atât mai mult dacă aceste simptome sunt însoțite și de erupții la nivelul feței și al trunchiului. Fenomenul Raynaud- albirea, înroșirea sau învinețirea extremităților la frig este asociat afecțiunilor reumatologice, scrie iowemed.ro.

Hipertiroidism

Hipertiroidismul, disfuncție a glandei tiroide, poate fi însoțit de oboseală musculară, acesta fiind un simptom foarte des asociat acestei dereglări de glandă.

Oboseala musculară persistă, cauzând stări neplăcute și diminuarea calității vieții. Adesea, pacientul care se confruntă cu acest simptom crede că slăbiciunea musculară este produsă de oboseală sau de stres. Uneori, slăbiciunea musculară, în cazul hipertiroidismului, vine şi cu alte simptome precum exoftalmia (ochi bulbucaţi), scăderea inexplicabilă în greutate, intoleranţă la căldură, transpiraţii şi guşă.

O simplă vizită la medicul endocrinolog şi o ecografie tiroidiană sunt primele acţiuni pe care pacientul ar trebui să le facă atunci când observă că slăbiciunea musculară persistă, chiar şi în perioade de repaus.

Accident vascular cerebral

Atunci când slăbiciunea musculară apare pe o singură parte a corpului, care apare brusc, poate fi un simptom al unui atac cerebral. Specialiştii avertizează să aveţi mare grijă şi maximă atenţie atunci când sesizaţi astfel de dureri la nivelul corpului. O vizită la un medic specialist poate ridica orice urmă de îndoială şi poate preveni apariţia unui  AVC.

Alte afecțiuni asociate slăbiciunii musculare:

  • deficit de potasiu
  • intoxicație cu crustacee
  • afecțiuni neurologice (scleroza multiplă, compresia nervoasă, paralizia Bell, Paralizia cerebrală Boala Charcot-Marie-Tooth)
  • anemie
  • botulism
  • atacuri ischemice tranzitorii

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel