joi, iulie 29, 2021

Schizofrenia este o boală care afectează modul în care o persoană gândește, simte și acționează. De aceea când se află într-un episod acut, persoanele cu schizofrenie nu pot face diferența între real și

imaginar și au nevoie de sprijinul constant al medicului și al familiei. Cele mai comune simptome ale schizofreniei sunt halucinațiile, ideile delirante și tulburările cognitive. Există 4 categorii de simptome prezente la pacientul cu schizofrenie, nu toate însemnând, însă, că pacientul este pierdut sau trăiește puternice halucinații, potrivit dr. Sorin Pletea.

Este așadar o tulburare a minții, care afectează modul de a simți și de a se comporta al unei persoane. Ultimele cercetări în domeniu dezvăluie că la debutul bolii, se schimbă și organele interne!

Oamenii de știință au știut, de multă

vreme, că persoanele care suferă de schizofrenie sunt predispuse la a dezvolta și afecțiuni fizice, în comparație cu restul populaţiei, ceea ce contribuie la rate uluitoare de moarte prematură.

Persoanele cu schizofrenie mor cu 15-20 de ani mai devreme decât o persoană care nu suferă de această boală. Din păcate, sănătatea fizică precară este, de cele mai multe ori, un efect secundar al bolii. Medicamentele antipsihotice, de exemplu, sunt asociate cu un risc crescut de creștere în greutate și de diabet de tip 2.

Însă, cercetătorii au observat, în ultimii ani, că persoanele care au fost

recent diagnosticate cu schizofrenie şi care nu iau încă niciun medicament, prezintă schimbări fiziologice, cum ar fi un sistem imunitar hiperactiv.

“La debutul schizofreniei, am observat că nu există nicio diferență între modificările produse la nivelul creierului şi modificările corpului, aceste lucruri sugerând că schizofrenia ar putea fi într-adevăr o tulburare a întregului corp și una care ar trebui să fie tratată ca atare”, au precizat cercetătorii, potrivit sciencealert.com.

Ultimele stiri

Parteneri