Sari la conținut

Şocant! Un adolescent și-a pierdut mâinile și picioarele după o gripă banală. Medicii au făcut imposibilul pentru a-i salva viața

Sursa foto: NY Post
Adolescent ramas fara maini si picioare dupa o gripa banala

Un adolescent de 14 ani din Nashville, SUA, și-a pierdut brațele și picioarele din cauza unei infecții virale rare, dar care pune viața în pericol, care a început ca o gripă normală și ușoară.

Medicii care îl tratează pe Mathias Uribe au spus că acesta a fost diagnosticat cu pneumonie și sindromul de șoc toxic (TSS), o infecție cu Streptococcus pyogenes însoțită de debut brusc de șoc, insuficiență de organ și moarte frecventă.

Şocant! Un adolescent și-a pierdut mâinile și picioarele după ce ce simptomele asemănătoare gripei au devenit mortale

Un băiat de 14 ani din Statele Unite a suferit un coșmar când i-au fost amputate brațele și picioarele pentru a-i salva viața după ce a suferit o infecție virală rară, care a început inițial ca o gripă ușoară, simplă. Cu toate acestea, simptomele sale au escaladat rapid într-o afecțiune care pune viața în pericol și, odată ce inima lui a încetat să mai funcționeze.

Citeste si:

Mathias suferea de sindromul de șoc toxic, cauzat de bacteriile streptococilor de grup A, care se găsesc în mod obișnuit în gât și pe piele și sunt în mod normal benigne. Atunci când sistemul imunitar al cuiva este deja slăbit din cauza unei infecții, acesta îl lasă vulnerabil la bacterii relativ inofensive.

Calvarul lui Mathias a luat o întorsătură pe 30 iunie când a fost dus de urgență la spital și a suferit un stop cardiac. Chiar dacă Mathias a trebuit să fie ținut pe ventilator timp de o lună, a scăpat de el în august, dar medicii au fost nevoiți să-i amputeze mâinile și picioarele din cauza fluxului sanguin slab.

Potrivit WSMV, Mathias a fost plasat pe o mașină de oxigenare cu membrană extracorporală, care a menținut circulația sângelui în tot corpul său timp de două săptămâni.

„Ne este extrem de greu să explicăm suișurile și coborâșurile pe care le-am simțit în ultimele săptămâni. Fiul nostru genial, în vârstă de 14 ani, este un luptător”, a spus familia sa într-o declarație pe aplicația GoFundMe.

„Fiul nostru a fost întotdeauna un băiat fericit, tandru, iubitor, care atinge inimile tuturor celor din jur. La școală, a excelat întotdeauna și profesorii săi au doar laude pentru etica sa în muncă și dorința de a învăța și de a se autodepăși.”

Medicii i-au asigurat pe părinții lui Mathias că va primi proteze noi cu care să poată duce o viață normală ca înainte.

„Uneori, când faci gripă, te pregătește pentru o infecție bacteriană. Dar chiar și atunci, majoritatea copiilor nu se îmbolnăvesc atât de tare ca Mathias”, a declarat Dr. Katie Boyle, medicul lui Mathias, pentru Fox News. 

Ce trebuie să știi despre sindromul de șoc toxic: semne și simptome

Potrivit experților în sănătate, pentru aproape jumătate dintre persoanele care suferă de TSS, nu există o explicație plauzibilă cu privire la modul în care bacteriile pătrund în organism. Uneori, bacteriile intră în organism prin deschideri din piele, cum ar fi o rană sau o rană chirurgicală, sau prin membranele mucoase, cum ar fi pielea din interiorul nasului și gâtului.

Semne si simptome TSS

Conform CDC,sindromul de șoc toxic începe adesea cu aceste simptome:

  • Febră și frisoane
  • Dureri musculare
  • Greață și vărsături
  • Tensiune arterială scăzută
  • Ritmul cardiac mai rapid
  • Respirație rapidă
  • Insuficiență a unui organ

Prevenție

Medicii spun că nu există vaccinuri pentru a preveni infecțiile cu streptococ de grup A, dar acestea pot fi prevenite prin:

  • Curățarea și îngrijirea rănilor sau de orice fel
  • Spălarea frecventă pe mâini
  • Luarea de antibiotice, dacă sunt prescrise

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.