Sari la conținut

Șocant! O femeie a injectat aer în venele soției unui prieten. Ce este embolia gazoasă: cauze și simptome

tratament injectabil pentru cancer
Credit foto: arhiva Doctorul Zilei
tratament pentru cancer

Embolia gazoasă: cauze și simptome. O femeie din India a fost arestată pentru că a încercat să omoare o proaspătă mamă injectându-i aer în vene la un spital.

Prefăcându-se că este asistentă, Anusha, de 30 de ani, a intrat în camera altei femei, Sneha, de 25 de ani, care născuse un copil în urmă cu o săptămână la un spital privat din Parumala din districtul Pathanamthitta, India. 

Având o diplomă în farmacie. Anusha a administrat două injecții cu aer, totuși, în timpul celei de-a treia injecții, Sneha a devenit suspicios și a rezistat dozei, potrivit presei.

Poliția a spus ulterior că Anusha trăia cu soțul Snehei, și, prin urmare, a vrut să o omoare. Poliția a arestat-o pe Anusha, care a fost acuzată de tentativă de omor și înșelăciune prin personalizare, conform Codului penal indian. 

Ce este embolia gazoasă? Principalele semne și simptome

Embolia gazoasă sau aeriană apare atunci când una sau mai multe bule de aer intră în vasele de sânge și le blochează. Când o bula de aer intră într-o venă, se numește embolie aeriană venoasă, cu toate acestea, când o bula de aer intră într-o arteră, se numește embolie arterială.

Condiția se poate dovedi a fi extrem de gravă. Când aceste bule de aer se deplasează către creier, inimă sau plămâni, pot duce la un atac de cord, un accident vascular cerebral sau chiar insuficiență respiratorie.

S-ar putea să nu aveți niciun simptom al unei embolii gazoase minore. Cu toate acestea, simptomele de embolie aeriană severă sunt:

  • Dificultate la respirație sau insuficiență respiratorie
  • Durere în piept sau insuficiență cardiacă
  • Durere în mușchi sau articulații
  • Accident vascular cerebral
  • Confuzie, pierderea cunoștinței; modificări ale stării mentale
  • Tensiune arterială scăzută
  • Pielea devine albastră

Cauze

Acestea sunt doar câteva dintre cauzele obișnuite ale emboliei aeriene.

  • Injecții și proceduri chirurgicale: Când se administrează o terapie intravenoasă, se poate injecta accidental aer în vene. Aerul poate pătrunde, de asemenea, în vene sau artere printr-un cateter. Procedurile chirurgicale sunt un alt mod în care aerul ar putea pătrunde în vene sau artere.
  • Traume pulmonare: Dacă aveți un traumatism pulmonar, există șanse să suferiți de o embolie aeriană. De exemplu, dacă ați pus un ventilator, există șanse ca ventilatorul să împingă aer în vene sau artere.
  • Scufundări: Și aceasta ar putea fi o cauză a emboliei aeriene. Dacă îți ții respirația prea mult timp când ești sub apă sau dacă ieși la suprafață din apă prea repede, există șanse să ai o embolie gazoasă. Acest lucru se datorează faptului că sacii de aer din plămâni se rup, ceea ce face ca aerul să se deplaseze către artere, ducând la embolie aeriană.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel