Sari la conținut

Solstițiul de IARNĂ are loc astăzi, la orele 18:28. Cum ne pregătim pentru acest moment magic, românii au obiceiuri străvechi

Ca în fiecare an, deși iarna meteorologică sosește încă de la 1 decembrie, începutul iernii astronomice este marcat de un moment precis, cel al solstițiului de iarnă. El este legat de mișcarea anuală aparentă a Soarelui pe sfera cerească, ce reprezinta consecința mișcarii reale a Pământului în jurul Soarelui.

Solstițiu înseamnă „soare nemișcat”. În emisfera nordică, 21 decembrie este prima zi de iarnă astronomică — cea mai scurtă zi (8 ore și 50 minute) și cea mai lungă noapte a anului (15 ore și 10 minute, pentru București). Acest eveniment astronomic este legat de mișcarea anuală aparentă a Soarelui pe sfera cerească, ce reprezintă consecința mișcării reale a Pământului în jurul Soarelui.

În emisfera sudică a Pământului, fenomenul are loc invers, momentul respectiv marcând începutul verii astronomice.

La momentul solstițiului de iarnă, Soarele se află în emisfera australă a sferei cerești, el efectuând mișcarea diurnă în lungul cercului paralel cu ecuatorul ceresc, numit „tropicul Capricornului”. Aceasta explică, pentru latitudinile medii ale Terrei, inegalitatea zilelor și a nopților, precum și succesiunea anotimpurilor, scrie alba24.ro.

Pentru păgâni, aceasta era noaptea în care Marea Zeiţă dădea naştere noului Soare, repornind astfel ciclul anotimpurilor. Romanii îi sărbătoreau în această zi pe Saturn, zeul recoltelor, şi pe Mithras, zeul împrumutat din Orient al luminii.

Obiceiurile românești din preajma solstițiului de iarnă păstrează amintirea jertfirii violente a zeului adorat, prin substituirea acestuia cu arborele sacru, bradul sau stejarul, tăiat și incinerat simbolic în noaptea de Crăciun, cu taurul, reprezentat de o mască, Capra, Brezaia, Țurca sau Borița, care, după ce însoțește unele cete de colindători, este omorât simbolic și, mai ales, cu porcul, reprezentare neolitică a spiritului grâului, sacrificat ritual la Ignat (20 decembrie).

”Este cea mai scurta zi din an si cea mai lunga noapte. A intrat Saturn in Capricorn, semnul sau de domiciliu, din care ne va invata responsabilitatea si asumarea intr-o anumita zona din viata noastra. Vom invata sa construim durabil sau ne vom lovi de propriile limite si de lipsa de responsabilitate in acest domeniu din harta natala tranzitat de Saturn de acum inainte pentru trei ani.

E un timp foarte buna acesta si foarte sustinut astral sa ne suflecam manecile si sa facem lucrurile care cu adevarat conteaza pentru viata noastra, pentru noi toti si pentru cei care vin dupa noi.

E bine sa ne facem timp in aceasta cea mai lunga noapte sa ne cufundam in interior si sa facem o introspectie asupra vietii noastre. E un timp limitat pe care-l avem pe pamant. Care sunt acele scopuri importante pe care am vrea sa le stim atinse la sfarsitul calatoriei?”, a spus astrologul Dana Erdei pe pagina sa personală.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: