Sari la conținut

Solstițiul de vară 2024: Ziua cea mai lungă din an când se împlinesc dorințele puse

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Solstițiul de vară marchează momentul în care începe vara din punct de vedere astronomic, nu doar calendaristic. Solstițiul, denumit și Ziua Soarelui, reprezintă cea mai lungă zi din an.

Denumirea de solstiţiu (”Soarele stă”) este dată de faptul că la data respectivă are loc schimbarea gradientului mișcării Soarelui în raport cu declinaţiile acestuia. De la solstițiul de vară, durata zilei începe să scadă, iar durata nopții începe să crească pentru următoarele 6 luni, până la solstițiul de iarnă. 

Climatologii și meteorologii împart anotimpurile în cicluri simple de trei luni, pe baza calendarului și a temperaturilor anuale. Vara meteorologică cade în cele mai fierbinți trei luni ale anului: iunie, iulie și august, în emisfera nordică. Utilizarea anotimpurilor meteorologice facilitează analiza statisticilor sezoniere, care oferă informații de maximă importanță pentru agricultură, comerț și multe alte sectoare ale economiei.

Tradiții și superstiții

Solstițiul de vară este asociat, în cultura populară, cu sărbătoarea creștină a Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul (24 iunie). În cultura populară, această zi mai este asociată cu Sânzienele sau Drăgaica, făcând trimitere la zânele bune, care aduc belșug, roade bogate, pace și bucurie.

Solstițiul de vară este legat de sărbătoarea de Sânziene. Drăgaica sau Sânzienele sunt sărbătorite de români pe data de 24 iunie. Sânzienele reprezentau în mitologia românească zânele bune, zâne care se înrudeau cu maleficele iele. Însă, dacă ziua nu era respectată de oameni așa cum se cuvine, atunci şi ele deveneau surate cu Rusaliile, care sunt zâne rele. Noaptea de Sânziene este plină de magie și mister. Potrivit spuselor din bătrâni, este ziua favorabilă vrăjilor și descântecelor de dragoste.

Din cele mai vechi timpuri se credea în energia solstițiului de vară. Astfel că, timpul solstițiului se practica magie, deoarece se considera că solstiţiul avea darul de a îndeplini dorințele ori aspirațiile care, aparent, erau imposibile. Se spune că, datorită puterilor magice ale focului de solstițiu, fetele își puteau ghici viitorii soți. Flăcările focului alungau demonii și spiritele rele.

În credința populară se spune că solstițiul de vară este benefic și asupra schimbărilor în dragoste, sănătate și prosperitate. Magia practicată în timpul solstițiului are puterea de a materializa dorințe ori aspirații greu de realizat. În ziua solstițiului, la poli, Soarele este în mod constant vizibil la o înălțime puțin mai mare de 23 de grade, pe bolta cerească.

Ziua în care se spune că se împlinesc dorințele puse

Ca să atragi belșugul, se spune că e bine să porți o bijuterie din aur, pe care înainte să o cufunzi într-un vas cu ierburi uscate precum rozmarin, cimbru și mușețel, plante care  se referă la legătura profundă cu pământul. Iar pentru sănătate, să faci baie într-un râu sau lac, ca parte dintr-un ritual simbolic de renaștere.

Solstițiul de vară este o zi de sărbătoare ce este evidențiată prin petreceri, cântece, dansuri, focuri mari și picnicuri în aer liber. Cu sute de ani în urmă, solstițiul de vară era prilejul de a calcula momentele importante ale muncilor agricole. De asemenea, ziua soarelui era o perioadă populară din an pentru organizarea nunților și petrecerilor.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel