Sari la conținut

Soluţie pentru inechităţile salariale din sistemul sanitar. Cum va fi rezolvată problema legată de salarizarea gărzilor

medicii de familie
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Din cuprinsul articolului

Noua lege a salarizării va elimina inechităţile salariale referitoare la gărzile medicilor, a declarat marţi ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

„În mod evident, poate că regândirea în următorii ani, în cadrul Strategiei Naţionale de Sănătate, a modului de acordare a serviciilor medicale, trebuie să ofere şi un răspuns în ceea ce priveşte modul în care se desfăşoară activitatea în spitale.

Eu cred totuşi că un medic care îşi desfăşoară activitatea în mod curent într-un spital trebuie să aibă şi o obligaţie să desfăşoare gărzi, dincolo de programul obişnuit de lucru, şi cred că ar trebui să facă parte integrantă din contractul lui de muncă”, a declarat Rafila la Parlament, întrebat cum comentează faptul că există probleme legate de gărzile în spitale, potrivit Agerpres.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății
Sursa foto: arhiva doctorulzilei

Potrivit acestuia, noua lege a salarizării va rezolva problema legată de salarizarea gărzilor. „Opinia mea este că, odată cu intrarea in vigoare a noii legi a salarizării, care va elimina aceasta inechitate, până la urmă, care plăteşte timpul de gardă mai puţin decât timpul desfăşurat în timpul programului, va duce şi la dispariţia acestei probleme.

Noi, ca să putem să avem o zonă de trecere, de buffer, am iniţiat şi este în vigoare, o Hotărâre de Guvern care acordă medicilor care fac gărzi o sumă fixă, de 500 de lei lunar, de asemenea, asistenţilor medicali, chiar şi medicilor rezidenţi. Dar nu este decât o soluţie tranzitorie. Plata corectă a gărzilor este soluţia care cred eu care va duce la dispariţia acestei probleme”, a subliniat ministrul Sănătăţii.

Salarii majorate pentru cadrele medicale

În prezent, un medic care lucrează într-un spital de stat se poate apropia și de salariul de 3.000 de euro pe lună, în funcție de competențe şi de diferite sporuri. O Ordonanță de urgență aprobată de Guvern introduce noi măsuri privind salarizarea personalului medical.

Astfel, personalul de specialitate medico-sanitar, care efectuează gărzi în baza unui contract individual de muncă cu timp parțial pentru activitatea prestată în linia de gardă, și personalul de specialitate medico-sanitar și auxiliar-sanitar, care asigură asistența medicală, beneficiază și de o indemnizație lunară brută, după cum urmează:
  • 500 lei pentru medicii specialiști și primari care efectuează lunar o gardă în afara normei legale de bază;
  • 1000 lei pentru medicii specialiști și primari care efectuează lunar cel puțin 2 gărzi în afara normei legale de bază,
  • 500 lei pentru biologii, chimiștii și biochimiștii care efectuează lunar cel puțin 2 gărzi;
  • 500 lei pentru asistenții medicali, tehnicieni de radiologie şi imagistică licenţiati, asistenți medicali de laborator clinic licenţiați, licenţiați în balneofiziokinetoterapie şi recuperare, asistenți medicali dentari licenţiati, asistenți medicali de profilaxie dentară licenţiați, asistenți medicali licenţiați în nutriţie şi dietetică, moaşe, asistenți medicali, surori medicale, indiferent de nivelul studiilor;
  • între 100 lei și 300 lei lunar pentru fiecare zi lucrată în zilele de repaus săptămânal, sărbători legale şi în celelalte zile în care, potrivit legii nu se lucrează, pentru toate categoriile de personal, cu excepția medicilor specialiști și primari și a biologilor, chimiștilor și biochimiștilor care efectuează lunar una sau două gărzi în afara normei legale de bază.

Măsura se aplică până la data intrării în vigoare a noii legi a salarizării personalului plătit din fonduri publice.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel