Sari la conținut

Medicii și rezidenții care fac gărzi vor primi indemnizații

Medic si bani
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Medicii și rezidenții care fac gărzi vor primi indemnizații conform ordonenței de urgență ajunsă la Senat și adoptată în cursul zilei de 27 septembrie 2023.

Senatul a adoptat, ca prim for sesizat, ordonanța de urgență care prevede acordarea de indemnizații, de la 1 august, pentru personalul medical care efectuează gărzi în afara normei legale de bază.

Actul normativ prevede și indemnizații pentru asistenții medicali, moaşe și alte categorii de personal.

Medicii și rezidenții care fac gărzi vor primi indemnizații

Potrivit ministrului de resort, Alexandru Rafila, măsura vine pentru a susține și încuraja medicii să rămână în sistemul de sănătate din România.

Alexandru Rafila, Medicii și rezidenții care fac gărzi vor primi indemnizații
Alexandru Rafila
sursa foto: arhiva doctorulzilei

Alexandru Rafila: ”Se vor acorda indemnizații la jumătatea din valoarea pentru un medic specialist, adică între 250 și 500 lei, pentru efectuarea de gărzi de către medicii rezidenți, deci, tinerii medici vor beneficia și ei de această îndemnizație. De asemenea, sunt precizări legate de acordarea acelor indemnizații pentru asistenții medicali, moaşe și alte categorii de personal în valoare de 500 lei și a sporurilor pentru cei care efectuează ture.”

Opoziția susține actul normativ, însă reprezentanta AUR, Evdochia Aelenei, a atras atenția asupra lipsei de personal din sistem.

Evdochia Aelenei, potrivit RRA: „Degeaba putem să dăm bani cu sacul. Dacă nu avem cui da, ce ne facem? Există linii de gardă și în orașele mai mici. Degeaba dăm bani numai medicilor. Medicii nu fac garda singuri. Au asistente care-i ajută și acelea sunt la fel de obosite ca şi ei”.

Răspunsul a venit din partea senatorului PSD Florian Bodog.

Florian Bodog: „Personalul mediu și personal auxiliar nu face gărzi în spital. Personalul mediu și personal auxiliar lucrează în ture. În ceea ce privește prevederea legală, aceasta privește tot personalul medical, nu doar medicii. Așa cum știm, salariile pentru personalul medical, atât pentru medici, cât și pentru asistență medicală au scăzut”

Ordonanța de Urgență a fost convenită cu sindicatele din domeniul sanitar. În prezent, Executivul se așteaptă ca și cadrele medicale să răspundă pe măsură.

”Mă aștept ca și cadrele sanitare să răspundă pe măsură, așa cum au făcut medicii care au venit de acasă, în noaptea tragediei de la Crevedia, să opereze urgent pacienții ajunși la spitale”, a declarat, joi dimineață, Marcel Ciolacu.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.