Sari la conținut

Somnifere naturale pentru un somn odihnitor. Te ajută să adormi instant! Medic: „Lipsa somnului duce la probleme de memorie, poate crește șansele de boli cardiovasculare, procesarea cognitivă lentă”

somn linistit
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
insomnia la femei

Adevăr: un somn teribil de noapte (sau o noapte întreagă) te poate face să te simți îngrozitor a doua zi. Din păcate, mai mult de 60 de milioane de americani suferă de un somn slab și peste o treime dintre americani nu dorm cel puțin șapte până la nouă ore în fiecare noapte.

Lipsa somnului sau privarea de somn poate avea, de asemenea, efecte secundare extinse dincolo de oboseală.

„Somnul slab sau insuficient poate agrava depresia/anxietatea, poate duce la probleme de memorie, poate crește șansele de boli cardiovasculare, procesarea cognitivă lentă și o calitate mai scăzută a vieții”, spune Shelby Harris, Director de Sănătate a Somnului la Sleepopolis.

Pierderea prelungită sau cronică a somnului poate duce la creșterea în greutate, tulburări cronice de dispoziție și chiar boli de inimă.

Somnul este modul în care corpul tău se întinerește și se reface singur. Abhinav Singh director medical al Centrului de somn din Indiana. „Este de o importanță vitală pentru întregul corp, din cap până în picioare. Fiecare sistem de organe se bazează pe repararea și restabilirea în timpul somnului.”

Citeste si:

O odihnă bună de noapte poate, de asemenea, să scadă riscul unor probleme grave de sănătate, să crească funcția cognitivă, să îmbunătățească starea de spirit/sănătatea mintală și să conducă la o viață în general mai sănătoasă și mai fericită, spune dr. Harris.

Soluțiile naturale te pot ajuta să dormi

Experții sunt de acord că, dacă întâmpinați dificultăți pentru a obține un somn de calitate, un somn natural merită încercat față de alte opțiuni precum alcoolul sau produsele farmaceutice, care desigur pot avea efecte secundare negative.

Aceste plante și suplimente pot crește relaxarea, ducând la somn.

1. Melatonina

Melatonina este unul dintre cele mai populare ajutoare naturale pentru somn de pe piață. Dr. Singh observă că, în comparație cu multe alte opțiuni, are cea mai mare cantitate de cercetare în spate.

Somn de calitate
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

„Melatonina este un hormon pe care corpul nostru îl produce deja și poate avea un anumit beneficiu în scurtarea timpului de somn”, explică dr. Singh. Nu există o doză oficială recomandată pentru melatonină, dar doza sugerată este de la jumătate de miligram până la cinci miligrame cu o oră înainte de culcare, conform Cleveland Clinic.

2. Extract de cirese

Extractul de cirese, sau sucul de cirese, este o alta optiune pe care o recomanda Snover.

„Studiile arată că te menține într-un somn profund cu până la 90 de minute mai mult, în medie”, explică Snover. Acest lucru este important pentru că, pe lângă problemele de a adormi, mulți oameni au și probleme în a adormi, spune ea.

3. Magneziu

Magneziul este un alt ajutor natural pentru somn care poate ajuta la îmbunătățirea somnului prin relaxarea sistemului nervos al corpului, care are un efect foarte calmant asupra corpului și poate fi de ajutor seara, chiar înainte de a merge la culcare, spune dr. Harris.

„Cu toate acestea, acest lucru nu s-a dovedit în mod obișnuit în cercetare că este sigur și sunt necesare mai multe cercetări înainte de a cunoaște toate riscurile și beneficiile consumului de magneziu pentru somn.”

4. Mușețel

Folosit frecvent la prepararea ceaiului, mușețelul este o plantă cunoscută pentru calitățile sale calmante. Cercetările arată că este un „inductor de somn” și poate fi folosit ca „un sedativ ușor pentru a calma nervii și pentru a reduce anxietatea, pentru a trata coșmarurile, insomnia și alte probleme de somn”, potrivit National Institutes of Health.

5. 5-HTP

5-HTP este o substanță chimică naturală produsă de aminoacizii găsiți în corpul nostru, care ajută la producerea serotoninei.

Atunci când este administrat suplimentar la o doză cuprinsă între două sute și patru sute de miligrame, poate crește producția de serotonină și melatonină, care sunt utile pentru o serie de afecțiuni, inclusiv dificultăți de somn.

Snover explică că serotonina și melatonina sunt „hormonii naturali ai somnului” ai corpului, iar menținerea acestor hormoni în echilibru este crucială pentru sănătatea generală.

Dar amintiți-vă, discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a lua orice suplimente.

6. Lavandă

Lavanda este un alt remediu natural folosit de mulți pentru proprietățile sale calmante. Este folosit în mod obișnuit în aromoterapie sau în amestecuri de ceai.

Într-un studiu privind inhalarea uleiului esențial de lavandă, cercetătorii au descoperit că utilizarea lavandei sub formă de aromoterapie este o „intervenție sigură, accesibilă și eficientă pentru problemele de somn auto-raportate”.

7. Rădăcină de valeriană

Rădăcina de valeriană este un supliment pe bază de plante utilizat pe scară largă ca ceai sau supliment pentru somn și relaxare.

Fundația pentru somn afirmă că s-a dovedit că planta îmbunătățește în siguranță relaxarea și somnul, dar ar trebui să fie întotdeauna utilizată cu precauție și nu trebuie utilizată pe termen lung sau cu alte ajutoare pentru somn, sedative sau medicamente anti-anxietate.

Snover observă că rădăcina de valeriană este considerată un sedativ, spre deosebire de alte ajutoare naturale pentru somn, cum ar fi magneziul și melatonina.

Natura sedativă a rădăcinii de valeriană poate fi de ajutor în ameliorarea problemelor de somn, dar poate provoca somnolență în ziua următoare.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.