Sari la conținut

Somnul: De ce se schimbă pe măsură ce îmbătrânim?

Cum să dormi mai bine după 50 de ani? Somnul se schimbă după vârsta de 50 de ani, în ceea ce privește calitatea și ritmul. Pentru a dormi mai bine, trebuie să adopți noi obiceiuri…

Cum poți avea un somn bun pe măsură ce îmbătrânești?

Somnul: De ce se schimbă pe măsură ce îmbătrânim?

Ceasul nostru biologic avansează odată cu trecerea timpului. Somnul unei persoane în vârstă este mai puțin liniar, iar trezirile nocturne apar și se repetă. Este normal să te trezești la sfârșitul unui ciclu de 90 de minute”, explică doctorul Marc Rey, medic specialist în somn.

Aceste treziri sunt adesea foarte scurte, motiv pentru care sunt uitate dimineața. Dar ele încep să dureze mai mult de la vârsta de 50 de ani încolo și uneori este dificil să vă întoarceți la somn.

Structura somnului în sine se schimbă atunci când îmbătrânim: somnul profund, cel mai odihnitor, este redus. Pe lângă aceste schimbări naturale, femeile trebuie să se confrunte și cu perimenopauza și menopauza, ale căror schimbări hormonale afectează, de asemenea, calitatea somnului.

Experții dau sfaturi: Uite cumpotem evita insomnia pe măsură ce îmbătrânim

Soluția: Ceasul nostru biologic trebuie resetat, ceea ce se poate face cu ajutorul luminii zilei.

„Lumina de dimineață este cea mai eficientă”, spune doctorul psihiatru Sylvie Royant-Parola. Este benefic pentru persoanele în vârstă să deschidă larg fereastra dormitorului și să stea acolo câteva minute când se trezesc. Plimbarea câinelui sau pur și simplu câțiva pași înainte de micul dejun asigură expunerea la lumina albă. În mod ideal, persoanele în vârstă ar trebui să facă o activitate fizică în același timp, deoarece aceasta este o altă modalitate de sincronizare a ceasului biologic.

Cum te descurci când te trezești din ce în ce mai devreme?
Problema: vă culcați ca de obicei, dar acum ochii vi se deschid cu mult înainte ca ceasul deșteptător să sune. „Aveți nevoie de mai puțin somn pe măsură ce trece timpul”, explică Dr. Rey.

Insomnie: cum să revii la un somn de calitate atunci când te trezești noaptea?
Problema: deschizi ochii la 2 dimineața, apoi la 3 dimineața… și nu mai poți să te culci la loc. Stresul crește, iar tu rămâi treaz mai mult timp.

Soluția: Nu beți prea mult seara, evitați alcoolul și dormiți pe așternuturi confortabile

Trezirea, senzația de răcoare care favorizează adormirea și concentrarea atenției asupra unei activități liniștite poate readuce somnul rapid sau cel târziu la următorul ciclu.

Privitul la televizor, desenatul, o activitate manuală sau cititul pot fi de ajutor. Aceasta este recomandată pentru persoanele în vârstă care se confruntă cu această tulburare de somn.

De asemenea, se poate bea un pahar de lapte cald, care s-a dovedit, în câteva studii efectuate pe un număr mic de voluntari, că favorizează somnul, potrivit Sante Magaziu.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel