Sari la conținut

Somnul echilibrat, o componentă obligatorie când spunem sănătate. Importanța prevenției și a tratamentului tulburărilor de somn

Somnul sănătos. Societatatea Română de Pneumologie (SRP) se alătură activităților internaționale derulate cu ocazia Zilei Mondiale a Somnului. Această celebrare internațională are loc anual, în luna martie, cu scopul creșterii gradului de conștientizare cu privire la necesitatea unui somn echilibrat.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Somnului care, anul acesta, are loc în data de 15 martie, Societatatea Română de Pneumologie, prin Secțiunea de Somnologie și Ventilație Non-Invazivă, a deschis în cadrul unei conferințe de presă – o dezbatere pe tema: Somn sănătos, o viață sănătoasă pentru întreaga familie.

 

Prof Dr. Ruxandra Ulmeanu, Prof. Dr. Florin Mihălțan, Prof. Dr. Agripina Rașcu, Șef de Lucrări Dr. Oana Claudia Deleanu, Dr. Mihaela Oros și Dr. Irina Costache au vorbit în cadrul evenimentului despre importanța somnului, a prevenției și tratamentului tulburărilor de somn, specifice fiecărei etape de vârstă.

„Tulburările de somn se reflectă atât la nivel individual, cu impact în dinamica din cadrul familiei, cât și la nivel social, ajungând, în anumite situații, să constituie o problemă de sănătate publică. Cu toate acestea, statisticile arată că mai puțin de o treime din persoanele care au probleme legate de somn caută ajutor specializat”, declară Prof Dr. Ruxandra Ulmeanu, Președinta Societății Române de Pneumologie.

 Somnul nu reprezintă doar o perioadă <<de pauză>>, de ieșire din ritmul alert al vieții, ci este o stare fiziologică normală, necesară recuperării forțelor pentru toate categoriile de vârstă. Omiterea frecventă a etapelor optime de odihnă atrage după sine o funcționare fizică și comportamentală în parametrii anormali.

„În România, desfășurăm numeroase acțiuni pentru a identifica și promova obiceiurile sănătoase de somn. Anul acesta urmează să publicăm rezultatele anchetei epidemiologice naţionale de depistare a tulburărilor respiratorii din timpul somnului la adulţi. Studiul este realizat în continuarea celui lansat în 2015, care a aratat că, în țara noastră, 1 din 10 copii este la risc pentru tulburări respiratorii în somn”, menționează Prof. Dr. Florin Dumitru Mihălțan, Președintele Secțiunii de Somnologie și Ventilație Non-Invazivă a Societății Române de Pneumologie.

 Potrivit studiilor de specialitate realizate la nivel național și internațional, majoritatea tulburărilor de somn pot fi prevenite sau sunt tratabile. La nivel global, printre afecțiunile frecvente se numără: sindromul de apnee în somn (cu prevalență de 4% la bărbaţi şi 2% la femei), insomnii (afectează 1-10% din populația generală, crescând până la 25% la vârstnici), sindromul picioarelor neliniștite și narcolepsie – adormirea bruscă în timpul zilei în perioada de veghe.

Aceste cifre se reflectă și în plan social și, nu de puține ori, afectează eficiența la locul de muncă. „Lipsa somnului ne afectează capacitatea de memorare, de organizare, viteza de reacție astfel că, în anumite situații, poate apărea  riscul producerii de accidente. De asemenea, un somn insuficient poate influența relațiile interumane: un angajat neodihnit nu va mai avea același tonus, aceeași disponibilitate, aceeași bună dispoziție”, completează Prof. Dr. Agripina Rașcu, Disciplina de Medicina Muncii, UMF „Carol Davila” București.

Importanța somnologiei în dinamica familiei

Somnologia este un domeniu căruia i se acordă o importanță din ce în ce mai mare, având la bază progresele științifice asupra somnului și ritmului circadian. Acest aspect este vizibil și în țara noastră, de la nivelul inițiativelor de informare și educare a membrilor comunității, la acțiuni medicale, în mediul online și offline.

„Există peste 80 de boli ale somnului, cele mai cunoscute fiind insomnia și apneea în somn, considerate probleme de sănătate publică mondială. Afectarea somnului se reflectă atât în scăderea calității vieții, cât și în dezvoltarea unor boli cronice precum depresia, obezitatea, cancerul, diabetul sau hipertensiunea arterială. În acest moment, o problemă stringentă la nivel european este ora de vară, în prezent implementată în peste 70 de state ale lumii. 384 de deputați ai Parlamentului European, dintre cei 549 prezenți, au votat anul trecut în favoarea renunțării la schimbarea orei de două ori pe an. Sperăm ca ora de iarnă să rămână valabilă pentru tot cursul anului, întrucât studii științifice au denunțat efectele nocive ale orei de vară asupra sănătății, considerând <<discutabile>> economiile energetice realizate prin această schimbare forțată a ritmului diurn”, afirmă Dr. Oana Deleanu, Șef de Lucrări Catedra Pneumologie, UMF „Carol Davila” București.

Unul dintre domeniile cu un nivel crescut de interes, somnologia pediatrică, a început să joace un rol tot mai important în medicină și este un subiect din ce în ce mai dezbătut și de părinții din toată lumea.

„Copiii au nevoie de somn pentru a crește și a fi sănătoși. Ajunși la vârsta vulnerabilă a adolescenței, caracterizată de multe provocări și schimbări fizice, ei au nevoie de 8-10 ore de somn pe noapte. Studiile arată că 7 din 10 elevi de liceu dorm mai puțin de 8 ore în nopțile din timpul săptămânii de școală. Adolescenții au nevoie de mai mult somn, iar acest lucru necesită atât o conștientizare, cât și un efort permanent de a echilibra fiziologia vârstei, programul școlar încărcat, avalanșa tehnologiei și presiunea socială” susține Dr. Mihaela Oros, Președintele Asociației pentru Tulburările de Somn la Copii și Adolescenți.

Într-o lume a vitezei și a deadline-urilor, somnul nu ar trebui să fie, în viața adulților și a copiilor acestora, mai puțin important decât alimentația, siguranța sau educația.

 „Părinții care ajung târziu de la serviciu, multe activități extra-școlare, after-school-urile care nu au programe de odihnă dedicate, unități școlare privite de părinți ca fiind performante, aflate la distanțe mult prea mari de casă, toate acestea fură din orele de somn ale copiilor, fie că este vorba de adormire târzie sau trezire prea dimineață. Somnul este unica ocazie a creierului de a-și reîncărca bateriile, atât în cazul copiilor, cât și al adulților, este modalitatea prin care redevenim atenți și vigili, iar capacitatea de concentrare este maximală dupa o odihnă corespunzătoare. Dați somnului importanța pe care o merită!”, adaugă Dr. Irina Costache, Medic Pediatru și blogger.

Ziua Mondială a Somnului la nivel internațional

Ziua Mondială a Somnului este un eveniment anual de conștientizare, recunoscut la nivel internațional, care aduce împreună cercetători, profesioniști din domeniul sănătății și pacienți, pentru a evidenția importanța somnului asupra sănătății. Sloganul ediției de anul acesta este: Somn sănătos, pentru o viață sănătoasă, care amintește că somnul este o nevoie umană de bază și este crucială pentru sănătatea și bunăstarea oamenilor și a comunității, în general.

Păstrarea unor obiceiuri sănătoase de somn pe parcursul vieții reduce riscul de obezitate și hipertensiune arterială, protejează împotriva declinului cognitiv asociat vârstei și bolii Alzheimer și poate ajuta la scăderea ratei de depresie”, a declarat Prof. Dr. Timothy I. Morgenthaler, Co-director al Centrului Medical Mayo din Minnesota, USA, care lucrează ca specialist în somnologie de peste 22 de ani.

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel