Sari la conținut

Somnul, esențial pentru sănătate. Iată greșeala care te face să ai insomnii

insomnie
Sursă foto: arhivă doctorulzilei.ro
deficitul de fier afectează somnul

Somnul este foarte important pentru sănătatea generală a organismului. Majoritatea oamenilor pun accent pe alimentație și sport, însă somnul este la fel de important.

În timpul somnului, organismul se regenerează la nivel celular și restabilește funcțiilor corpului, pregătindu-l pentru o nouă zi.

În lipsa somnului se pot dezvolta o multitudine de dezechilibre și probleme de sănătate, motiv pentru care trebuie să acționezi imediat dacă ai dificultăți în a te odihni cum trebuie.

Somnul, esențial pentru noi

Specialistul în neurștiințe Paul Olteanu, a explicat în cadrul emisiunii Medicool de la Antena 1 cât de important este somnul și ce anume ne face să ne pierdem nopțile.

Ideal ar fi să dormim cel puțin 7-8 ore, dacă nu vrem să avem mult timp când murim, pentru că realitatea, pe măsurate, este că lipsa somnului este unul dintre cele mai dăunătoare lucruri, atât pentru psihic, cât și pentru viața emoțională și sănătatea fizică”, a spus Paul Olteanu, trainer și specialist în neuroștiință, la Antena 1.

Potrivit lui Olteanu, care îl citează pe cercetătorul britanic Matthew Walker, nu există nicio specie care să nu doarmă.

Practic, dacă somnul nu ar fi util, dacă nu ar înfăptui o misiune foarte importantă pentru sănătate, pentru evoluție, pentru cum suntem, ar fi fost epurat ca funcție, măcar la unele vietăți.

Ce m-a ajutat și mai mult să înțeleg de ce-i util, este că somnul, în esență, nu este un moft. Creierul nostru, cum se prinde că trebuie să dea drumul la procese de reparație, să regenereze celule, să curețe creierul de mizeria care se acumulează pe parcursul zilei este cu ajutorul ciclurilor circadiene, noapte – zi. Și practic, în momentul în care se face întuneric, noi, preț de sute de mii de ani, specia noastră, sute de mii de ani alte specii, creierul nostru își dădea seama că a venit momentul să intrăm în starea de repaus.

Este un nucleu specific, nucleul superchiasmatic, undeva deasupra cerului gurii, iar printr-o comunicare cu ochii, nucleul comandă eliberarea de melatonică, care practic ne anunță că a venit momentul să ne culcăm”, a mai spus specialistul în neuroștiințe.

Obiceiul care te face să îți pierzi nopțile

De asemenea, Paul Olteanu afirmă că lumina artificială, care ne este necesară pentru realizarea unor activități și după lăsarea întunericului, în fapt ne face o mare defavoare.

„În esență, aceasta este mecanica din creierul nostru. În momentul în care această lumină, mai ales noaptea, când nu mai este lumină naturală, mie îmi pătrunde în ochi, de unde comunică spre nucleul amintit, creierul meu nu își mai dă seama, cu la fel de multă ușurință că a venit momentul să mă bage în starea de somn, să elibereze melatonina, care este hormonul care ne bagă în starea necesară pentru a ațipi, pentru a dormi, iar acest lucru nu ne face foarte bine, deoarece creierul nu o să poată foarte ușor să facă diferența dacă lumina vine de la soare și este cazul să am energie în mod natural sau dacă este de la un bec care îmi bate nepotrivit în ochi”, a mai spus Paul Olteanu.

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel