joi, mai 26, 2022

Somnul insuficient poate avea efecte grave asupra sănătății. Oamenii de știință au demonstrat deja că privarea de somn are efecte negative asupra organismului. 

Din ce în ce mai multe persoane se confruntă cu insomnia, una dintre cele mai frecvente tulburări de somn.

Somnul insuficient poate avea efecte grave asupra sănătății. Ce s-a descoperit

Conform Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), mai mult de o treime dintre adulți nu dorm suficient. Un somn insuficient poate cauza o mulțime de probleme de sănătate.

Te-ar mai interesa: Dieta keto: 5 alimente SĂNĂTOASE care ar putea împ...

Somnul insuficient, risc mai mare de obezitate, dezvoltarea diabetului zaharat și hipertensiune arterială.

Unul din motivele care contribuie la faptul că foarte mulți oameni nu se odihnesc suficient este apariția unei tulburări de somn. National Institutes of Health spune că aproximativ 40 de milioane de americani au o tulburare de somn.

Pentru a avea un somn liniștit, există câteva remedii care te vor ajuta să dormi ca un bebeluș. Specialiștii recomandă adulților să doarmă 7-9 ore/ în fiecare noapte.

Există patru remedii naturale pentru a pune punct acestei tulburări:

Ceai de salată verde

Te-ar mai interesa: Măsurarea glicemiei, primul pas în depistarea la t...

Salata verde este un remediu excelent pentru anxietate și stres și te ajută să adormi mai ușor. În cazul de față. Este recomandat să folosești doar partea centrală a salatei. Încălzește apa, folosind cantitatea necesară în funcție de câtă salată adaugi.

După ce apa a dat în clocot, adaugă cotorul sau frunzele de salată verde și lasă-le la infuzat 5 minute pentru a-și elibera mineralele și componentele benefice în apă.

Te-ar mai interesa: A intrat în moarte cerebrală după ce a căzut cu tr...

Strecoară lichidul și lasă-l puțin să se răcească. Consumă ceaiul de salată verde cu 20 – 30 de minute înainte de culcare, potrivit stiridiaspora.ro.

Nu dormi? Bea ceaiul de valeriană

Este remediul ideal pentru anxietate, stres și insomnie și poate fi consumat în diverse moduri. Toarnă o cană de apă într-o cratiță și încălzește-o pe aragaz sau în cuptorul cu microunde.

Adaugă picăturile de valeriană în apă, amestecă bine și bea. Îți recomandăm să consumi acest remediu cu o jumătate de oră înainte de culcare.

Te-ar mai interesa: Remedii naturale pentru combaterea stresului...

Laptele și mierea

Laptele și mierea te vor ajuta să te relaxezi și să adormi mai ușor. Încălzește o cană de lapte, în care vei adpuga o linguriță de miere de albine pentru a-i oferi un gust mai bun. Amestecul  seva consuma cu 30 – 40 de minute înainte de culcare.

Ceaiul de mușețel

Se remarcă în mod deosebit, ajutându-te să adormi mai repede. Pune pliculețul de ceai de mușețel în cana de apă fierbinte și lasă-l la infuzat. Dacă preferi ceaiul din planta propriu-zisă, strecoară-l înainte de a-l consuma. Bea acest lichid cu 20 de minute înainte de culcare.

Te-ar mai interesa: George Soros spune că civilizaţia „ar putea să NU ...

Somnul insuficient poate avea efecte grave asupra sănătății

Factori de risc pentru insomnie

 • Cei care experimentează niveluri mari de stres, pe perioade prelungite;
 • Persoanele mai în vârstă;
 • Cei care lucrează în ture;
 • Persoanele care consumă droguri sau fac abuz de alcool;
 • Adolescenții;
 • Femeile însărcinate sau cele aflate la menopauză;
 • Persoanele cu un stil de viață sedentar.

Somnul insuficient și cauzele

 • O minte hiperactivă și gânduri alerte ce nu vă lasă să dormiți;
 • Modificări ale ritmului circadian: jet lag – sindromul generat de schimbarea fusului orar, întâlnit în special la persoanele care călătoresc;
 • Dormitorul este expus la zgomote de fundal / este prea frig sau prea cald;
 • Lumina este prea puternică;
 • Schimbări în programul de muncă, mai ales când apare lucrul în ture;
 • Afecțiuni medicale. Oboseală cronică, boli cardiovasculare, boala de reflux gastric, boli ale plămânilor, astm, boala Parkinson. Alzheimer, hipertiroidism, artrită, leziuni cerebrale, tumori, accident vascular cerebral, obezitate sau anumite afecțiuni genetice;
 •  Tulburare bipolară, depresie, anxietate sau alte tulburări mintale;
 • Cauze hormonale – schimbări care intervin fie în sarcină, fie în timpul menstruației, fie la menopauză;
 • Efecte adverse ale anumitor medicamente – corticosteroizi, statine sau antidepresive;
  Expunerea la tehnologie – studiile au arătat că lumina albastră emisă de ecranul telefonului, tabletei, computerului sau televizorului poate afecta nivelul melatoninei.

Hormonul responsabil cu somnul, produs de creierul uman odată cu lăsarea întunericului până spre miezul nopții. Tocmai de aceea, medicii recomandă să evitarea folosirii tehnologiei cu câteva ore înainte de culcare, pentru a putea obține un somn odihnitor.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private