sâmbătă, septembrie 18, 2021

Sorin Cîmpeanu: ,,Cadrele didactice cu vulnerabilități certificate medical sunt în regim normal”. Ce se întâmplă dacă se îmbolnăvește un profesor.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a ținut să

clarifice ce se întâmplă cu profesorii care au vulnerabilități certificate medical. După apariția ordinului comun al miniștrilor Educației și Sănătății, Cîmpeanu a dezvăluit că profesorii scutiți anul trecut de prezența fizică la școală, cu risc certificat, „nu mai pot preda online”.

Mai exact, profesorii nu mai sunt trimiși automat să predea online dacă au certificat de risc, potrivit noilor reguli anunțate ca adoptate de Ministrul Educației. Deși măsurile precedente prevedeau că certificatul medical pentru un profesor cu afecțiuni sau rude cu comorbidități îi dădea dreptul să predea online,

fără să fie prezent la școală, acum aceste seturi de măsuri nu mai există în noul document.

Sorin Cîmpeanu: ,,Cadrele didactice cu vulnerabilități certificate medical sunt în regim normal”

„Cadrele didactice care vor avea vulnerabilități certificate medical vor prezenta aceste vulnerabilități și sunt în regim normal. (…) Vor prezenta, de la caz la caz, aceste vulnerabilități și vor fi luate în considerare pe baza unei legislații deja existențe fără a fi necesară o suprareglementare”, a declarat ministrul Educației, potrivit TVR.

În ceea ce privește situația elevilor cu probleme de sănătate, Sorin Cîmpeanu

a spus că aceștia pot solicita „să rămână online”.

„Elevii care au vulnerabilități care determină o imunodepresie moderată sau severă, generate de transplant, de chimioterapie, de boli autoimune dobândite… diabetul mai este valabil doar la cei mici cu vârsta sub 12 ani în această listă.

Dacă există aceste afecțiuni în rândul elevilor sau dacă există aceste afecțiuni în rândul aparținătorilor – părinților, fraților – și sunt certificate medical, aceștia vor putea solicita să rămână în online. Există toate aceste prevederi”, a mai spus Cîmpeanu.

Ce se întâmplă dacă se îmbolnăvește un profesor

Potrivit noului document semnat de miniștrii Educației și Sănătății, privind Regulile pentru deschiderea și funcționarea școlilor, profesorii care se infectează cu COVID-19 „au obligaţia de a anunţa conducerea unităţii de învăţământ care va informa DSP/DSPMB”.

În urma anchetei epidemiologice, directorii școlilor sunt cei care hotărăsc suspendarea activităților didactice.

„Dacă apar cazuri de infectare Covid-19 în rândul cadrelor didactice, didactice auxiliare sau nedidactice, acestea trebuie să anunțe conducerea școlii, iar aceasta la rândul ei transmite Direcției de Sănătate Publică. DSP, după

ancheta epidemiologică, stabilește contacții direcți ai acestora și alături de conducerea unității de învățământ stabilește dacă se suspendă procesul de învățare, fie la nivel de clasă, fie la nivelul întregii școli și trece în sistem online.

“(8) La apariţia cazurilor de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 în rândul cadrelor didactice, didactice auxiliare sau nedidactice, acestea au obligaţia de a anunţa conducerea unităţii de învăţământ care va informa DSP/DSPMB. DSP/DSPMB, în urma anchetei epidemiologice, va stabili care sunt contacții direcți ai acestora și va decide împreună cu conducerea unității de învățământ dacă se impune suspendarea activităților didactice la nivelul grupei/clasei sau unității de învățământ. Măsura suspendării este dispusă prin hotărârea comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă/Comitetului Municipiului Bucureşti, la propunerea conducerii unității de învățământ/instituției conexe, cu avizul ISJ/ISMB și al  DSP/DSPMB.

(9) În situațiile prevăzute la alin. (1) lit. a) – b) și alin (3) procesul de învățământ continuă în sistem online”, precizează ordinul.

Ultimele stiri