Spălaturi nazale: Pericolul cu care se confrunta cei care folosesc apa de la robinet

Spălaturi nazale: Pericolul cu care se confrunta cei care folosesc apa de la robinet

Un nou studiu a descoperit că cei cu probleme cu sinusurile care fac frecvent irigații nazale cu apă de la robinet pentru a curăța căile nazale blocate sunt expuși riscului de infecții fatale cu amibe. Cercetările au fost publicate în revista Emerging Infectious Diseases a Centrului SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.

„Un studiu recent a constatat că aproape două treimi dintre adulții americani cred că apa de la robinet este sigură pentru irigarea nazală”, potrivit Julia Haston.

Apa de la robinet poate provoca infecții grave

Sursă foto: pixabay

Dar apa de la robinet provine adesea din râuri și lacuri și poate transporta amibe periculoase care „poate provoca o varietate de infecții grave”, a avertizat Haston.

Acestea includ o formă potențial fatală de encefalită numită encefalită amebiană granulomatoasă, care afectează sistemul nervos central.

Infecția cu amiba

Diverse afecțiuni ale pielii, rinosinuzita, bolile pulmonare și osteomielita, au fost, de asemenea, legate de infecția cu amiba transmisă prin apă.

Persoanele imunodeprimate prezintă un risc mai mare de infecții cu acanthamoeba. Acestea includ diabetici, pacienți cu cancer care urmează chimioterapie, persoanele care trăiesc cu HIV și primitorii de transplant de organe.

Cercetătorii subliniază că, deși cazurile sunt foarte rare, infecțiile cu Acanthamoeba sunt fatale: 82% dintre persoanele care se infectează mor.

În noul raport, cercetătorii de la Centers for Disease Control and Prevention au analizat 10 cazuri cunoscute de infecții cu acanthamoeba cauzate de spălări nazale între 1994 și 2022 (nouă dintre aceste cazuri au apărut în ultimul deceniu).

Toți pacienții aveau un sistem imunitar slăbit (de obicei asociat cu cancerul) și aveau în medie 60 de ani. La nouă pacienți, infecția a afectat sinusurile, dar șase au dezvoltat și infecții ale creierului. Șase au avut infecții ale pielii și trei au avut boli osoase. Mulți au fost infectați în mai multe părți ale corpului.

Cel puțin jumătate dintre pacienți au spus că au folosit apă de la robinet pentru a spăla sinusurile. Majoritatea făceau spălări nazale în mod regulat de luni sau ani.

„Trei pacienți cu encefalită amoebiană granulomatoasă confirmată au murit și trei au supraviețuit”, a mai spus Halston.

Pe baza acestor constatări, cercetătorii subliniază încă o dată că irigarea nazală trebuie făcută întotdeauna cu apă sterilă și nu cu apă nefiertă de la robinet.

 

Recent Posts

7 stâlpi ai sănătăţii creierului. Secretul longevităţii, dezvăluit de un neurochirurg celebru

Celebrul neurochirurg Leon Dănăilă, în vârstă de 90 de ani, continuă să își facă profesia…

20 de minute ago

Seniorii care vor primi 1500 de lei în plus la pensie. Ministrul Muncii: „este clar stipulat în lege”

Recalcularea pensiilor îi ține în suspans pe seniorii țării, care vor afla abia la 1…

50 de minute ago

CADOU de la stat 3000 de lei tuturor românilor care îndeplinesc această condiție

Statul oferă până la 3000 de lei tuturor românilor care îndeplinesc această condiție. Suma de…

2 ore ago

ANM dă alerta: România, lovită de un CICLON puternic! PROGNOZA detaliată până pe 15 mai

Meteorologii anunţă că România va fi afectată de un ciclon putermic, iar vremea va fi…

2 ore ago

“FARFURIA sănătăţii”, de la Harvard. 5 principii de bază pentru o dietă sănătoasă

Experții de la Harvard oferă o serie de recomandări pentru construirea unei diete sănătoase și…

3 ore ago

Citeste si: