Sari la conținut

Un bărbat a murit din cauza ciumei bubonice în SUA. Tot ce trebuie să știi despre această boală infecțioasă rară

ciuma
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Un barbat a murit de ciuma bubonica in SUA

Un bărbat a murit din cauza ciumei bubonice în SUA. Tot ce trebuie să știi despre Moartea Neagră

Autoritățile sanitare din New Mexico au raportat moartea unui bărbat din cauza ciumei bubonice, marcând primul deces atribuit infecției bacteriene din SUA. din 2020 și primul caz uman de infecție din 2021.

Ciuma este o boală infecțioasă rară cauzată de o bacterie numită Yersinia pestis. Boala se transmite de la animale la oameni prin mușcătura de purici infectați, prin contact direct cu țesuturile infectate sau prin inhalarea picăturilor respiratorii infectate.

Un bărbat a murit din cauza ciumei bubonice în SUA

„Exprimăm cele mai profunde compasiuni familiei bărbatului din comitatul Lincoln care a cedat ciumei. Acest incident tragic servește ca o amintire clară a amenințării reprezentate de această boală străveche și subliniază necesitatea unei conștientizări sporite a comunității și a măsurilor proactive pentru a preveni răspândirea ei”, a declarat Erin Phipps, medicul veterinar de sănătate publică de stat, într-un comunicat de presă.

„Ultimul caz de ciumă umană din stat a fost un rezident al județului Torrance în 2021. În 2020, au existat patru cazuri de ciumă umană: unul în comitatul Santa Fe, două în comitatul Torrance și un caz mortal în județul Rio Arriba”, au declarat oficialii.

Între timp, autoritățile se adresează rezidenților și este programată o evaluare de mediu la nivelul întregii comunități pentru a evalua riscul potențial. Oficialii subliniază că diagnosticul în timp util, împreună cu tratamentul adecvat cu antibiotice, pot reduce semnificativ ratele mortalității atât la oameni, cât și la animalele de companie.

Medicii care detectează potențiale cazuri de ciumă sunt rugați să le raporteze prompt Departamentului de Sănătate din New Mexico. Luna trecută, Oregon a raportat prima sa ciumă umană după aproximativ opt ani. Se credea că individul a contractat infecția de la o pisică de companie care prezenta simptome ale ciumei.

Simptomele ciumei

Simptomele ciumei la oameni includ debutul brusc de:

  • febră,
  • frisoane,
  • dureri de cap,
  • slăbiciune,
  • umflare dureroasă a ganglionilor limfatici din zona inghinală, axilă sau gât (bubon).

La animalele de companie, simptomele includ:

  • febră,
  • letargie,
  • pierderea poftei de mâncare,
  • o umflare a ganglionului limfatic de sub maxilar.

O ciumă poate duce la complicații cunoscute sub numele de ciumă septicemică atunci când bacteriile infecțioase se înmulțesc în fluxul sanguin fără buboi.

Simptomele precoce includ febră ridicată bruscă, frisoane, slăbiciune extremă, dureri de stomac, diaree și vărsături.

În stadii avansate, pot apărea simptome severe, inclusiv sângerări din diferite părți ale corpului, semne de șoc, cum ar fi convulsii și tensiune arterială scăzută, și apariția gangrenei, în special la nivelul degetelor de la mâini, picioare, urechi și nas.

Măsuri de prevenție

Pentru a minimiza riscul de ciumă, CDC recomandă luarea acestor măsuri de precauție:

1. Asigurați-vă casa, locul de muncă și spațiile de agrement rezistente la rozătoare.

2. La manipularea sau jupuirea animalelor potențial infectate, este recomandabil să folosiți mănuși pentru a preveni contactul direct cu bacteriile ciumei.

3. Folosiți substanțe repelente dacă este posibil să vă expuneți la purici de rozătoare în timpul activităților precum campingul, drumețiile sau munca în aer liber.

4. Protejați-vă animalele de companie de purici folosind produse de combatere a puricilor.

5. Nu permiteți câinilor sau pisicilor care se plimbă liber în zonele endemice să doarmă pe patul dumneavoastră.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel