Sari la conținut

Spartul veselei, țipetele sau bătaia cu perne, recomandate de apecialiști. Iată la ce ne ajută

Bătaia cu perna, țipetele, lovitul cu picioarele sau spartul veselei pot fi tot atâtea metode de a te elibera de stresul acumulat în relațiile cu ceilalți. Cu mențiunea că toate aceste manifestări trebuie să aibă loc atunci când nu este nimeni de față

De câte ori nu ai ajuns la capătul răbdării în relația cu partenerul de viață, cu copilul sau cu soacra? Dacă mai ai și un șef la serviciu care-ți face zile fripte, atunci chiar că viața arată ca un infern.
Ce faci să scapi de toate acestea pentru că de mici am fost educați că nu e frumos să plângi, să țipi sau să arunci lucrurile pe jos? Ei bine, nimic mai greșit. Exact aceste lucruri ar trebui să le faci. „Emoțiile negative trebuie evacuate din organism. Este necesar și putem să o facem în așa fel încât să avem o viață mai sănătoasă și relații mai frumoase cu cei din jur”, spune Claudia Jimeno, directorul Centrului de Dezvoltare Personala Amaneser, care promovează comunicarea relațională-Metoda ESPERE®.
Scăpați de emoțiile negative!
Detensionarea relațiilor este posibilă, mai spune expertul în comunicare, dacă urmăm câțiva pași simpli. „În primul rând, este necesar să diferențiem persoana de comportamentul ei. De exemplu, dacă mă deranjează că celălalt mi-a spus sau mi-a făcut ceva e important să discern: mă enervează dezordinea, nu persoana dezordonată”, detaliază Claudia Jimeno.
În al doilea rând, trebuie să înțeleg că responsabilitatea pentru ceea ce simt îmi aparține. Nervii sunt ai mei, nu ai celuilalt. Eu sunt responsabil pentru nervii mei pentru că îi țin în mine. Tristețea, bucuria, frustrarea, toate aceste emoții sunt ale mele. „Nu poți să scoți din tine ceva ce nu există. Dintr-un coș cu mere nu pot să scot carne”, exemplifică directorul centrului Amaneser. Odată ce am înțeles aceste lucruri putem trece apoi la igiena emoțională. „Pot să fac ce vreau cu emoțiile mele, să le țin sau să le scot. Însă emoțiile negative nu sunt folositoare. Dacă le păstrăm ajungem la o constipație emoțională și nimeni nu dorește acest lucru. Prin urmare, este necesar să scăpăm de emoțiile negative. Cum putem să facem acest lucru? Fiind doar cu noi (fără alte persoane de față, ca la toaletă) putem lovi perne, rupe hărtii, mâzgăli, țipa, da din picioare, sparge lucruri. Adică mai toate isprăvile pe care am fost învățați să nu le facem”, recomandă Claudia Jimeno.
Copiii ating punctele sensibile ale adulților
Potrivit acesteia, când te liniștești pot să revii în relație și să porți o conversație normală. „Când emoțiile explozive de tipul frustrărilor, nervilor te copleșesc, rațiunea este acoperită. Dacă le scot însă, mintea devine clară”.
Emoțiile puternice însoțite de dureri de cap, vomă, tremurături sunt semnul că există o rezonanță în noi. Comportamentul celuilalt a atins un punct sensibil, o rană veche care s-a reactivat puternic. „În acest caz poți să apelezi la un specialist în comunicarea relațională care să te ajute să depășești situația respectivă. Copiii, de regulă, ating cel mai des aceste puncte sensibile din trecut”, mai spune specialistul.

Aruncă la coș violențele și jignirile
Fără această igienă emoțională sunt expuși conflictelor, certurilor și suferințelor, vom avea o stimă de sine scăzută, depresie și neputința de a te bucura de viața ta. Pentru a nu păstra ceea ce nu e bun pentru noi putem folosi coșul de gunoi relațional. De exemplu: „Dacă cineva îți spune că ești proastă sau îți dă o palmă, pot să scriu, să desenez acest lucru și apoi să-l arunc la coșul de gunoi relational. Dă rezultate. În acest fel ai șanse la relații frumoase, ești mai creativă, îmbătrânești mai puțin”, conchide Caludia Jimeno. Toți acești pași de pedagogie relațională sunt cuprinși în așa numita metodă ESPERE®

Mai liber și mai împăcat cu tine însuți
Secretele unei bune comunicări relaționale vor fi dezvăluite în cadrul unui eveniment cu tema „Mă aude cineva?”, organizat în România de Centrul de dezvoltare personală AMANESER, în parteneriat cu Centrul ADRES, Franța. Conferința va fi susținută de Aleth Naquet care va oferi instrumentele teoretice și practice de care este nevoie pentru a comunica eficient cu cei din jurul nostru, pentru a ne face auziți și înțeleși.
Mai multe detalii pe www.amaneser.ro

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel