sâmbătă, ianuarie 22, 2022

Specialist român, avertizare sumbră: Omicron ajunge în România, cu siguranță!  „Este o amenințare pentru nevaccinați și o necunoscută pentru vaccinați”

Autoritățile din România estimau o perioadă mai liniștită a sărbătorilor de iarnă, în contextul în care numărul infectărilor cu Covid a scăzut semnificativ. Cu toate acestea, noua variantă Omicron a schimbat, din nou, paradigma.

Te-ar mai interesa: Beatrice Mahler, despre administrarea antiviralelo...

Specialiștii avertizează că este doar o chestiune de timp până când tulpina Omicron a ajunge și pe teritoriul țării noastre. Cercetătorul Octavian Jurma este de părere că noua variantă a coronavirusului va ajunge în România, rapid, chiar cu ocazia sărbătorilor.

Specialist român. Motivele de îngrijorare clinică sunt, în prezent, statistice și teoretice

Varianta B.1.1.529 (clada 21K sau Omicron) a speriat comunitatea medicala mai tare decat Delta la aparitia sa. Asistam la o mobilizare intensa a guvernelor din aproape toate tarile lumii pentru a face fata acestei noi emenintari.

In doar o saptamana, B.1.1.529 a trecut din anonimatul sutelor de variante cu mutatii numeroase, la varianta sub monitorizare (VUM sau VBM) si apoi direct la VOC (varianta care produce ingrijorare), primind propriul sau nume oficial, Omicron.

Te-ar mai interesa: Care e valoarea normală a tensiunii arteriale în f...

Dincolo de VOC mai avem un singur nivel de clasificare a pericolului unei variante, VOHC (Variant of high consequence sau varianta cu inalte cosecinte) si Omicron este investigata in regim de urgenta pentru a vedea daca are este o astfel de varianta.

Cu toate acestea asa cum se vede din graficul [1] din imaginea atasata numarul de cazuri este inca asa de mic, incat Africa de Sud era pe lista verde in Romania pana la decizia UE de ridica .

Te-ar mai interesa: Alimente care ne protejează de răceală. Ajută-ți o...

De ce atata ingrijorare fata de varinata B.1.1.529? Motivele sunt in primul rand statistice si apoi teoretice.

Din fericire nu avem in acest moment motive de ingrijorarea clinica (forma mai grave de boala, ocolirea protectiei individuale dupa vaccin sau dupa boala, etc).

O sa ne uitam la motivele statistice in acest articol.

Varianta Omicron a declanșat „multiple semnale de alarmă”

Prima aparitie in baza de date GISAID provine din Botswana in 9 noiembrie 2021 si a fost remarcata doar cand a inceput sa produca un nou val in Africa de Sud, intr-o regiune devastata de valul Delta si aflata inca sub dominanta Delta.

Te-ar mai interesa: Horoscopul weekend: 21-23 ianuarie 2022. Astrolog:...

Aici se afla si primul motiv major de ingrijorare. Omicron reuseste aparent sa produca un nou val epidemic la mai putin de 2 luni dupa ce Delta a lasat in urma o populatie cu un procent foarte mare de imunizare prin infectare (Africa de Sud are o rata de vaccinare de 35%).

Faptul ca Omicron (B.1.1.529) reuseste sa depasesca cu atat usurinta imunitatea dobandita dupa infectarea cu Delta, a declansat multiple semnale de alarma.

Te-ar mai interesa: Motivul nebănuit pentru care te îngrași repede și ...

Al doilea motiv de ingrijorare este viteza cu care Omicorn a dobandit dominanta fata de Delta in secventierile facute in Africa de Sud. In doar 2 saptamani a ajuns de la 0 la 75% si probabil ca a ajuns deja la 100% din noile secventieri.

Aici trebuie mentionat ca secventierile sunt ca o lanterna in tarile care seceventiaza un procent mic din probele colectate pentru teste (cum este si Romania). Conteaza asadar ce cauti si mai ales cum cauti, daca vrei sa descoperi cauzele unor anomalii statistice (cum este debutul prematur al unui nou val sau focar).

Cercetatorii din Africa de Sud au procedat corect si s-au concentrat pe regiunea in care valul Omicron a debutat. Prin urmare exista un bias (inclinatie) puternic catre B.1.1.529 in secventierile din ultimele 2 saptamani.

E pacat ca tara lor pare sa fie pedepsita pentru asa si sper ca testarea RT-PCR inainte si dupa zbor sa inlocuiasca cat mai rapid izolarea acestei tari, ca sa nu induca o retinere in raportarea datelor. Va dati seama cat de transparent ar fi guvernul Romaniei daca o asemenea varianta ar apare in Romania.

De altfel raportul saptamanal privind VOC al CNSCBT a devenit asa de rudimentar incat B.1.1.529 nici nu s-ar raporta in Romania daca nu ar fi fost clasificata VOC de OMS.

Specialist român. Probabilitatea ca Omicron sa ajungă în România cu oacazia sărbătorilor este de 100%

Tot la capitolul statistica, Romania este are un profil epidemiologic foartea asemanator cu Africa de Sud. Avem o rata mica de vaccinare si o rata uriasa de infectare dupa un val Delta devastator.

Probabilitatea ca Omicorn sa ajunga in Romania cu oacazia sarbatorilor este de 100% si va fi identificata prin secventiere probabil in luna decembrie, cel tarziu in luna ianuarie.

Inca este prea devreme sa spunem daca Omicron este suficient de robusta pentru a produce un nou val pandemic in tarile din Europa, insa debutul sau fulminant pe radarul COVID-19 intr-un spatiu aflat inca sub suprematia Delta justifica pe deplin ingrijorarea si masurile luate pana acum.

Daca insa Omicron va confirma aceste ingrijorari, este foarte probabil ca valul 5 va fi produs de o noua tuplina, asa cum ne asteptam si ca va fi valul Omicron, asa cum nimeni nu putea anticipa.

Omicron este o amenințare foarte serioasă pentru cei nevaccinați și o amenințare încă necunoscută pentru cei vaccinați

In fine statistica din Africa de Sud ne spune de asemenea ca Omicron se raspandeste rapid intr-o tara in care majoritatea populatiei a trecut prin boala fara protectie vaccinala. Nu stim cum se comporta Omnicron intr-o populatie inalt vaccinata, insa stim sigur ca Romania are un profil african nu european in privinta vaccinarii si a gestionarii pandemiei.

Asadar pentru Romania este o certitudine ca Omicron este o amenintare foarte serioasa pentru cei nevaccinati si o amenintare inca necunoscuta pentru cei vaccinati.

Avand in vedere ca cei trecuti prin boala dobandesc o imnitate premium fata de COVID-19, Omicron este un motiv suplimentar sa ne vaccinam daca am trecut prin boala si sa ne facem boosterul daca ne-am vaccinat.

Prin vaccinare putem transform catastrofa din valul 4 intr-un triumf in fata valului 5.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri

Stiri Calde (citeste aici)

spitale private