Sari la conținut

Specialist: Temperatura perfectă din dormitor pentru scăderea riscului de accident vascular cerebral

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Temperatura ideală în locuințe

Din cuprinsul articolului

Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor estimează că 35% dintre adulții americani nu dorm suficient în mod regulat.

Acest lucru este mai mult decât enervant, deoarece dormitul mai puțin de șapte ore în fiecare noapte este legat de un risc mai mare de obezitate, diabet, hipertensiune arterială, boli de inimă, accident vascular cerebral și tulburări psihice frecvente.

Iar problema este deosebit de acută în rândul persoanelor în vârstă, care se luptă adesea cu tulburări de somn. Persoanele în vârstă au nevoie de aproximativ șapte până la nouă ore în fiecare noapte, ca toți adulții.

Dar persoanele în vârstă tind să se culce mai devreme și să se trezească mai devreme decât atunci când erau mai tineri, potrivit Institutului Național pentru Îmbătrânire.

Iar problemele de somn în rândul persoanelor în vârstă pot fi exacerbate de dureri, de o boală sau de administrarea anumitor medicamente.

Cele mai multe cercetări privind problemele de somn s-au concentrat pe factorii fizici și comportamentali, chiar dacă mediul înconjurător este la fel de influent, a explicat Dr. Amir Baniassadi de la Institutul Hinda și Arthur Marcus pentru cercetarea îmbătrânirii, într-un comunicat de presă.

Pentru a înțelege legătura dintre temperatura din dormitor și calitatea somnului, Baniassadi și colegii săi de la Hebrew SeniorLife (o filială a Școlii Medicale Harvard) au colectat date despre aproape 11.000 de nopți individuale de somn, așa cum au fost experimentate de 50 de adulți în vârstă.

Sursă: Unsplash

Temperatura perfectă din dormitor

Folosind monitoare de somn portabile și senzori de mediu, cercetătorii au monitorizat durata somnului, eficiența și neliniștea pe o perioadă extinsă în casele participanților.

Rezultatele, publicate în revista Science of the Total Environment, au arătat că somnul este mai eficient și mai odihnitor pentru adulții în vârstă atunci când temperaturile ambientale nocturne variază între 20 și 30 de grade Celsius.

În plus, cercetătorii au observat o tendință generală: o scădere de 5% până la 10% a eficienței somnului pe măsură ce temperatura ambientală crește de 20 grade Celsius la 30 grade Celsius, scrie NyPost.

„Aceste rezultate evidențiază potențialul de îmbunătățire a calității somnului la adulții în vârstă prin optimizarea mediilor termice casnice și subliniază importanța ajustării personalizate a temperaturii în funcție de nevoile și circumstanțele individuale”, a declarat Baniassadi.

Preferințele individuale sunt, de asemenea, un aspect important de luat în considerare, deoarece cercetarea a relevat, de asemenea, diferențe semnificative între subiecții studiului atunci când a fost vorba de temperatura optimă a dormitorului – cu alte cuvinte, unora le place să fie cald, în timp ce alții preferă să îl păstreze rece.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel