Sari la conținut

Speranța de viață a scăzut în România şi rămâne mult sub media înregistrată la nivelul Uniunii Europene

batrani
Credit foto: arhiva Doctorul Zilei
Semnul care indică demență și apare în timpul mersului

În contextul pandemic actual, odată cu apariția virusului SARS-CoV-2, speranța de viață a scăzut în mod semnificativ în România. De asemenea, aceasta se află cu mult sub media înregistrată la nivelul Uniunii Europene.

Pandemia de coronavirus a dus la diminuarea speranței de viață, în ciuda eforturilor pe care autoritățile le-au depus în încercarea de a ridica această medie.

Există mai mulți factori care au provocat aceasă scădere, iar cei mai importanți sunt factorii de risc, asociați sănățății generale.

Spre deosebire de majoritatea statelor din U.E., românii au o alimentație mai nesănătoasă, iar consumul de alcool este mai ridicat.

Consumul de tutun este, de asemenea, mai mare la adolescenți, în comparație cu alte țări din U.E.

Speranța de viață a scăzut în România

Speranţa de viaţă în România a scăzut semnificativ, în contextul pandemiei de COVID-19, şi rămâne mult sub media înregistrată la nivelul Uniunii Europene.

Potrivit unui raport al Comisiei Europene privind situaţia sănătăţii în România, publicat aseară, speranţa de viaţă în ţara noastră este cu aproape şase ani mai scazută decât în uniune, comunică RRA.

Speranţa de viață în România este printre cele mai scăzute din Europa, iar pandemia de Covid a dus la încetinirea și chiar pierderea unor progrese înregistrate în ultimii 20 de ani. Speranța de viață la naștere crescuse în țara noastră cu mai mult de patru ani între 2000 și 2019 de la 71,2 la 75,6 ani.

A venit însă pandemia și indicatorul a scăzut într-un timp scurt cu 1,4 ani la 74,2 ani. Prin comparație, media cu care speranța de viață s-a redus în Uniunea Europeană în anul 2020 este de doar 0,7 ani, se arată în profilul de țară din 2020 în ceea ce privește sănătatea în România.

Conform aceluiași document, în medie femeile trăiesc cu aproape opt ani mai mult decât bărbații

Speranța de viață este de 78,4 ani la femei față de 70,5 ani în rândul bărbaților, iar aceasta este una dintre cele mai mari diferențe la nivelul Uniunii Europene.

Trăim așadar mai puțin decât ceilalți europeni, iar la întrebarea de ce, raportul ne spune ceea ce doctorii de la noi nu contenesc să ne repete: aproape jumătate dintre decesele înregistrate în România sunt asociate unor factori de risc.

Ţara noastră raportează rate mai mari de consum de alcool și alimentație mai nesănătoasă comparativ cu media înregistrată în uniune. Adolescenții noștri sunt supraponderali, obezi și fumează mai mult decât colegii lor de generație din alte țări europene.

Există totuși un capitol la care stăm un pic mai bine: numărul de fumători adulți este ușor mai scăzut la noi decât media de pe continent.

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel