Sari la conținut

Speranță pentru persoanele care nu merg. Profesorul Ciurea: Niciodată nu se spune nu! În viitor se poate reuși acest lucru

dr. Vlad Ciurea
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Neurochirurgul Vlad Ciurea

Din cuprinsul articolului

Speranță pentru persoanele care nu merg. Profesorul Vlad Ciurea a vorbit în cadrul unui interviu despre marile progrese din medicină. Iată despre ce e vorba!

„Dumneavoastră pe ce ați paria între omul bionic și celulele stem, dacă vorbim de secțiuni?“, a întrebat Val Vâlcu, adăugând că “nu mai ajunge impulsul la mușchi și atunci au făcut plăci, dispozitive, care transmit impulsul de la creier la mușchi, care deja sunt realitate.“

„Și sunt mai multe. Ați văzut și bypass-ul acela pe care l-a propus Musk, un bypass de la celula nervoasă, prin electrozi, până la efectorul din măduva spinării“, spus Vlad Ciurea.

„Deci ce va fi, aceste implanturi sau celulele stem care ne repară?“, a insistat Val Vâlcu.

„Niciodată nu se spune nu! Totdeauna se merge înainte, dar celulele stem au reprezentat și reprezintă de mai bine de 20 de ani o mare perspectivă, o mare deschidere. Teoria este minunată, dar practica nu a dat rezultatele scontate“, a spus Vlad Ciurea.

„Nu se repară…“, a spus Val Vâlcu.

În viitor se poate reuși acest lucru

„Nu se repară, aici este problema. Dacă este o celulă inițială, celula sușă (n.r. celulă stem), și o pui în zona respectivă, va prelua tot aranjamentul, toată pregătirea celulelor din jur și va funcționa. Nu s-a reușit. Asta nu înseamnă nimic, pentru că în viitor se poate reuși acest lucru, dar ori cu ideile de plăci de transmisie, ori cu ideile de bypass electronic de la celula de comandă din creier spre celulele efectoare din măduvă sau la plăcile neuromotorii reprezintă o mare deschidere, o mare idee și deja experimentele sunt făcute pe animale“, a spus profesorul Ciurea.

„Deci oamenii care astăzi nu pot merge vor fi într-un fel sau altul ajutați să reintre în circuit. Nu e și riscul invers, să trimiți comenzi către creier prin aceste circuite?“, a întrebat Val Vâlcu.

„Nu cred, pentru că merge într-un singur sens. În orice caz, lumea evoluează! Câte operații pe inimă se știau acum 30 de ani, ce noi stenturi și formule sunt pe sistemul cardiovascular? La fel și pentru creier unde apar toate aceste lucruri“, a conchis, la DC News, Vlad Ciurea, medic neurochirurg și director științific la Spitalul Clinic SANADOR.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel