Sari la conținut

Ce este de fapt spirulina, cui se recomandă și ce efecte are ea asupra sănătății? (P)

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Spirulina

Spirulina este considerată una din cele mai vechi forme de viață de pe glob. Datorită proprietăților sale nutriționale, mulți specialiști consideră spirulina un aliment miraculos cu care omul ar putea supraviețui chiar și deprivat de orice alt tip de mâncare.

Se spune că spirulina era consumată de civilizația aztecă încă din cele mai vechi timpuri. De asemenea, triburile Kanembu din centrul Africii erau și ele conștiente de beneficiile sale și o introduseseră în dietă. În ziua de astăzi spirulina se cultivă în scopuri medicinale și comerciale în diferite zone geografice de pa Pământ, ca de exemplu Mexic, Hawaii sau Japonia. De asemenea, popularitatea ei a început să crească odată cu anii ‘80 când astronauții NASA au început s-o folosească pe post de aliment în spațiu.

Națiunile Unite și Organizația Mondială a Sănătății promovează spirulina ca soluție în combaterea malnutriției la copiii din zonele defavorizate și ca tratament de susținere în cazul pacienților afectați de virusul HIV.

Sportivii, în mod special culturiștii, consumă spirulină în mod regulat pentru creșterea masei musculare datorită conținutului ei mare de proteine. În plus, ea vine ca o mână de ajutor și pentru persoanele a căror alimentație se bazează pe o dietă vegetariană sau vegană, suplinind aportul de minerale și vitamine mai greu de satisfăcut în lipsa produselor alimentare de origine animală.

Ce valoare nutrițională are spirulina?

Cercetările ștințifice și testele de laborator au demonstrat faptu că spirulina are o concentrație mai mare de proteine decât carnea sau soia. În plus, proteinele pe care le conține au o calitate excelentă, la același nivel cu proteinele din ouă, un alt exemplu de aliment complet. În afară de proteine, spirulina mai este bogată și în betacaroten. În plus, ea conține o mulțime de aminoacizi, dintre care 8 esențiali organismului uman și 10 neesețiali, dar extrem de valoroși pentru menținerea sănătății. Grăsimile sănătoase de tipul Omega-3 și Omega-6 sunt și ele prezente în spirulină alături de o gamă largă de minerale și vitamine care se combină în rețeta unui aliment minune.

Cum se administrează spirulina și ce gust are?

Spirulina se poate administra sub formă de supliment alimentar în formă de capsule sau prafuri. Ea este obținută de fapt din două tipuri de alge verzi-albastre cu denumirea latină Arthrospira Platensis și Arthrospira Maxima care în urma uscării pot fi procesate și transformate în suplimente alimentare ușor de administrat. Mai multe informații despre diferitele forme și combinații în care se găsește spirulina poți descoperi pe site-ul Vitacaps.ro de unde poți achiziționa și produsul care ți se potrivește.

Atât din punct de vedere al gustului, cât și al mirosului,  spirulina este departe de a putea fi considerată un aliment apetisant. Ea are un gust specific de algă, dar deloc asemănător cu cel de nori sau kombu din preparatele servite în restaurantele japoneze. Mirosul nu este nici el prea plăcut, dar partea bună însă, este faptul că nu trebuie mestecată și sub formă de capsule se poate administra rapid nelăsând un gust pregnant în urma ei.

De asemenea, sub formă de praf, dacă este folosită în rețete de shake-uri și băuturi proteice pentru sportivi, atât gustul cât și mirosul îi pot fi mascate prin adăugarea de ingrediente apetisante precum bananele, citricele sau fructele de pădure.

Cum te simți după o cură cu spirulină?

Consumată cu moderație și conform prospectului atașat recipientului în care este distribuită, spirulina oferă organismului o stare de energie și bună dispoziție. Ea are nenumărate beneficii asupra sănătății și efectele pozitive nu întârzie să apară de la doar câteva zile după începerea tratamentului.

Spirulina este recomandată în ameliorarea simptomelor cauzate de afecțiunile organelor interne precum ficatul și inima, dar și în tratarea unor boli grave precum diabetul și cancerul. Ea ține sub control valoarea colesterolului rău, scăzând astfel riscul de instalare a bolilor cardiovasculare.

Ficocianina, compusul activ din spirulină căruia i se datorează și culoarea verde-albăstrui specifică algei, are puternice proprietăți antiinflamatorii și antioxidante. În plus, administrată pacienților ce suferă de cancer, spirulina are efectul de a reduce dimensiunea tumorilor canceroase și de a preveni apariția unora noi.

O cură de spirulină se recomandă oricui simte nevoia de un boost de energie. Mai ales în perioadele solicitante ale vieții, spirulina administrată cu moderație te ajută să-ți menții starea de sănătate și să-ți păstrezi zenul chiar și în cele mai dificile situații.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: