Sari la conținut

Spitalul din România unde pacienții servesc fiecare masă pe tăvi care mențin temperatura

mancare spital
sursa foto: Turnul Sfatului
Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu servește hrana pacienților în recipiente moderne, după ce a fost implementat noul sistem de servire, spălare și dezinsecție. Întreg procesul de hrănire al pacienților, de la porționarea mâncării în tăvi, până la spălarea veselei a fost prezentat joi, 21 august, în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc la sediul instituției.

În prezent, spitalul folosește tăvi și farfurii speciale, care pot fi spălate, iar mâncarea va fi transportată în condiții de siguranță alimentară, tăvile, farfuriile și boluri având capace care mențin temperatura pe durata transportului către pacienți.

„Pentru a oferi cele mai bune servicii pacienților noștri, facem tot ceea ce depinde de noi. Este foarte importantă resursa umană și întotdeauna le cer angajaților să fie cât pot ei de profesioniști, să fie implicați și mai ales să fie empatici în tot ceea ce fac. În plus, noi ne dorim întotdeauna să perfecționăm condițiile hoteliere ale spitalului și aici mă refer atât la condițiile din saloane și toată aparatura modernă pe care am achiziționat-o în ultimii ani, cât și la modul în care le servim hrana. Am reușit să achiziționăm acest sistem integrat de servire, de spălare, de dezinfectare, care pe noi ne ajută foarte mult și pe pacienți bineînțeles, pentru că păstrează calitățile hranei. Cutiile păstrează temperatura pe care mâncarea trebuie să o aibă atunci când ajunge la pacient. Aceste investiții au fost în valoare de 300.000 de lei cu tva inclus și au fost asigurate din veniturile poprii pe care spitalul le realizează”

a declarat Cristian Roman, managerul al Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu.

„Este un pas înainte”

mancare spital
sursa foto: Turnul Sfatului

Zona de spălare este prevăzută cu hote profesionale, fiind delimitată de zona de porționare, pentru a se asigura un circuit corect. Sistemul este compus din mașină de spălat vesela tip tunel, cu bandă transportoare și accesorii, coșuri pentru mașina de spălat, tăvi termoizolante servire cu 3 compartimente și 3 recipiente incluse, pentru transport alimente cu boluri, farfurii și capace, cărucior inox transport tăvi, cărucior coșuri, coșuri, coș farfurii, coș tăvi servire, mese de lucru inox și rafturi inox 4 polițe.

„O parte din pacienții noștri au patologii infecțioase, tuberculoze, pacienți cu multe infecții respiratorii. Faptul că avem acest sistem de servire a hranei asigură condiții de igienă foarte bune, deci riscul de transmitere a uneia infecții scade vertiginos. Pe lângă asta, faptul că se servește masa în condiții bune, într-o veselă care arată bine, care păstrează temperatura alimentelor face să fie mai atractivă pentru pacient. Hrana este importantă în vindecarea pacientului. Pacienții bolnavii, de multe ori, au un apetit scăzut, și atunci când noi servim hrana în condiții mai bune, într-o veselă mai frumoasă, asta le va crește și lor apetitul și va contribui la vindecarea pacienților. Și sistemul de spălare este mult mai eficient, mult mai automatizat. Este un pas înainte și sunt condiții pentru secolul XXI.”

a declarat dr. Lavinia Danciu, Director Medical la Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu.

Ce spun pacienții și bucătarii

Zilnic, în blocul alimentar al spitalului sunt gătite mai multe tipuri de meniuri: regimul comun, pentru pacienții fără restricții alimentare, precum și regimuri desodate, regimuri pentru pacienții cu tuberculoză, pentru pacienții cu diabet sau pentru cei cu probleme hepatice.

„Pentru o mai bună calitate și funcționare a mesei atât conducerea cât și noi ne-am organizat să distribuim mâncarea bolnavilor în caserole care mențin căldura pentru calitate.

Porționăm supa, felul doi, le punem în caserole, după care le acoperim, le punem pe cărucioare și le distribuim infirmierelor care le distribuie bolnavilor pe secție”

a spus Claudia Manciu, bucătăreasă a spitalului.

„Sunt foarte bune, masa este foarte protejată, foarte îngrijită, e foarte bine pregătită, totul e igienic, e bine. Este mâncare suficientă și bună”

încheie și Nicolae, unul dintre pacienții spitalului.

Finanțarea pentru acest sistem este de 304.000 lei cu TVA inclus, din fondurile proprii ale spitalului. Numărul pacienților internați în regim spitalizare continuă în Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu, unitate sanitară aflată în subordinea Consiliului Județean Sibiu, este de aproximativ 4000 de persoane anual.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel