Sari la conținut

Om de știință, condamnat la închisoare pentru modificarea genetică a copiilor 

Controversatul om de știință care a fost trimis la închisoare pentru editare genetică a recunoscut că a făcut o greșeală în experimentarea pe copii.

În 2018, He Jiankui a luat lumea prin surprindere când a anunțat că a creat două fete gemene modificate genetic, cunoscute ca Lulu și Nana, folosind un instrument de editare genetică numit CRISPR-Cas9. Primii doi copii s-au născut în 2018, apoi au fost urmați de un al treilea, pe nume Amy, în 2019.

Scientist who edited babies' genes says he acted 'too quickly' | Gene editing | The Guardian

Om de știință, condamnat la închisoare pentru modificarea genetică a copiilor 

Experimentul lui Jiankui a încercat să rescrie gena CCR5, care poate crea imunitate la infecția cu HIV printr-o mutație genetică. El dorea ca acești copii să aibă rezistență totală sau parțială la HIV. 

Ca urmare, Jiankui a fost acuzat pentru efectuarea de practici medicale ilegale și a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare. Omul de știință a fost eliberat în aprilie 2022, după care a susținut că cei trei copii trăiesc fericiți cu părinții lor.

„Au o viață normală, pașnică și netulburată. Aceasta este dorința lor și ar trebui să o respectăm. Fericirea copiilor și a familiilor lor ar trebui să fie pe primul loc”, a declarat Jiankui pentru South China Morning Post

Rezultatele experimentului lui Jiankui au fost notate într-un studiu nepublicat care a susținut că echipa a editat cu succes genele CCR5 pentru a crea rezistență la HIV completă sau parțială.

Cu toate acestea, alți oameni de știință care au citit studiul au spus că datele nu susțin afirmațiile echipei, un raport al MIT Technology Review susținând că echipa „nu a reprodus de fapt mutația cunoscută”. „Mai degrabă, au creat noi mutații, care ar putea duce la rezistența la HIV, dar s-ar putea să nu”, se spune în raport.

Jiankui a susținut că experimentul a avut succes

Deși susține că acum copiii trăiesc fericiți, omul de știință a recunoscut că are regrete pentru acțiunile sale.

„Am făcut-o prea repede”, a recunoscut Jiankui, adăugând că a învățat și s-a schimbat multe în ultimii patru ani.

Când a fost întrebat dacă ar folosi o abordare diferită dacă ar avea vreodată șansa de a efectua din nou un experiment similar, Jiankui a spus că „întrebarea este prea complexă și încă nu am un răspuns”.

Ca parte a acordului lor cu familiile implicate, echipa lui Jiankui este obligată să urmărească starea de sănătate a celor trei copii implicați în experiment până la vârsta de 18 ani.

După aceea, va fi la latitudinea copiilor să decidă dacă doresc să continue urmăririle medicale.

Pentru a ajuta la acoperirea costurilor oricăror cheltuieli legate de sănătate pentru copii, Jiankui plănuiește să înființeze o fundație caritabilă pentru a strânge bani. Privind către viitorul copiilor, Jiankui a recunoscut că sentimentele lui sunt asemănătoare cu ceea ce ar putea avea orice tată pentru copilul lor.

„Ai așteptări mari de la ei, dar ai și o mare neliniște”.

După eliberarea sa din închisoare, Jiankui a înființat un nou laborator la Beijing pentru a lucra la terapii genetice la prețuri accesibile pentru boli genetice rare și intenționează să înregistreze o organizație non-profit de cercetare numită Institutul de Cercetare a Bolilor Rare din Beijing.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel