Sari la conținut

Spitalul Sf. Spiridon Iaşi, unde se refoloseau dispozitive cardiace de la cadavre, amendat de Agenția Medicamentului

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Scandalul dispozitivelor cardiace refolosite de la cadavre  de medicul cardiolog Dan Tesloianu de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iaşi revine în atenţia publică, după ce şeful Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România a anunţat că unitatea sanitară a fost amendată anul trecut.

Procurorii îl acuză pe medicul Dan Tesloianu că aproximativ 240 de pacienți ar fi primit dispozitive medicale cardiace refolosite în ultimii 5 ani. Legislația din România a interzis refolosirea acestor dispozitive începând din iunie 2021. Anterior, refolosirea lor era permisă în situațiile în care nu existau suficiente dispozitive noi.

Procurorii vorbesc însă și despre posibile plăți informale de la pacienți în acest caz. Tot în acest dosar, alţi cinci medici sunt urmăriţi penal pentru luare de mită, iar patru pacienţi sunt cercetaţi pentru dare de mită.

Preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), prof. dr. Daniel Coriu, a declarat, pe 28 februarie, în legătură cu dosarul stimulatoarelor cardiace de la Iaşi, că refolosirea acestor dispozitive medicale este ilegală, imorală şi împotriva eticii profesionale.

Amendă pentru lipsa actelor de provenienţă pentru unele dispozitive medicale

Reprezentanţii Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România au amendat, în septembrie 2022, în urma unui control, Spitalul „Sf. Spiridon” din Iaşi pentru lipsa actelor de provenienţă pentru unele dispozitive medicale, inclusiv pentru dispozitivele cardiace, a declarat preşedintele ANMDMR, Răzvan Mihai Prisada.

„La Spitalul „Sf. Spiridon” a existat un control de la ANMDMR, în septembrie 2022, şi s-a dat o amendă pentru utilizarea dispozitivelor medicale pentru care nu existau acte de provenienţă. Actele de provenienţă în cazul unui spital înseamnă facturi de achiziţie. Au fost verificate şi dispozitivele cardiace.

Nu aveau (n.r. acte de provenienţă) şi lucrul acesta a fost semnalat de colegi către Direcţia de Sănătate Publică şi mai departe. Ancheta, din câte ştiu, este încă în desfăşurare. A fost verificat Spitalul Sf Spiridon, Secţia de Cardiologie. Nu ştiu dacă au fost verificate şi alte secţii”, a spus Prisada, citat de Agerpres.

Prisada a menţionat că la Spitalul „Sf Spiridon” din Iaşi a fost un control periodic şi nu ca urmare a unei reclamaţii. „Au fost verificate multe spitale în 2022 şi au fost probleme… Şi la spitalele mari din Bucureşti au fost verificări. Dacă sunt probleme, se consemnează, se dau amenzi.

Există dispozitive de foarte diverse feluri şi acolo unde au fost descoperite neconformităţi s-au luat măsurile legale, inclusiv în Capitală”, a adăugat şeful ANMDMR.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel