Sari la conținut

Stafilococul auriu, un pericol invizibil care poate da infecții grave. Cum știi că ești infectat

stafilococ
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
Infectia cu stafilococul auriu

Stafilococul auriu sau așa cum i se mai spune din latină,  “staphylococcus aureus”, este o bacterie deloc prietenoasă cu omul. Această bacterie provoacă adesea infecții în mai multe zone ale corpului uman. De exemplu, această bacterie poate să fie vinovată de apariția infecțiilor nozocomiale sau a toxiinfecțiilor alimentare. 

Concret, acesta e vinovat de apariția unor infecții severe. Principalele afecțiuni pe care le determină sunt: faringită, bronșită, pneumonie, artrită, acnee, furuncul, foliculita etc. Mai grav este că atunci când organismul uman este slăbit, când imunitatea nu este la cote normale, acesta stafilococ auriu poate să provoace daune serioase în corp și să ducă la apariția unor complicații serioase așa cum este meningita, septicemia, endocardita.

Categorii la risc

Însă, spun medicii, acest stafilococ este prezent pe pielea și mucoasa nazală și nu produce niciun simptom, în cazul oamenilor sănătoși. Concret, stafilococul auriu stă la originea infecţiilor nozocomiale şi a toxiinfecţiilor alimentare. Când stafilococul auriu trece în sânge, se poate fixa în articulaţii, oase, plămâni sau inimă. Infectarea acestor organe poate duce la deces.

Sunt însă persoane care au un risc crescut de a face complicații. Aceștia sunt nou-născuții, bolnavii cu boli cronice, cei cu boli de inimă, cu diabet zaharat, cu cancer, femeile gravide sau cele care alăptează, sau cei care au răni deschise. De foarte multe ori, acesta stafilococ este și cauza infecțiilor intraspitalicești. Explicația este aceea, că spitalele pot să devină adevărate surse de infecții, din cauza numărului mare de pacienți bolnavi.

Nu în ultimul rând el este responsabil și de intoxicații alimentare. De exemplu, dacă consumi un aliment contaminat cu toxine produse de stafilococul auriu poți să ai manifestări precum sunt: diaree, dureri mari de cap, stări de vomă, greață, dureri abdominale. Pentru a evita aceste neplăceri stomacale care te vor ține la pat pentru câteva zile, ai mare grijă la igiena alimentară. Spală tot ceea ce consumi, așa cum și mâinile trebuie să fie mereu curate când mănânci.

Primul semn că ești infectat

De asemenea, stafilococul auriu este responsabil de o serie de probleme dermatologice, inclusiv de apariția furunculului. Primul semn al infectării cu stafilococ auriu este apariţia pungilor cu puroi pe diferite zone ale pielii. Furunculul reprezintă infecţia foliculilor piloşi și se manifestă prin umflături, durere și roșeață. De asemenea, stafilococul auriu stă la originea a peste 70% dintre infecțiile cu panarițiu. Panariţiul înseamnă acumularea de puroi în regiunea unghiilor.

Dacă ai o infecție cu stafilococul auriu este obligatoriu să respecți tratamentul prescris de medic.  În urma analizelor, acesta îți va prescrie un antibiotic care va putea vindeca infecția respectivă.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel